IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Еврозоната отрича проблемите, САЩ отлагат реформите

Още догодина може да ни връхлети перфектната буря - двойна рецесия в САЩ, разпадане на еврозоната и твърдо приземяване в Китай

18:06 | 20.12.11 г. 14
<p>
	Нуриел Рубини. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Архив Ройтерс

Известният икономист Нуриел Рубини, признат заради предсказването на световната финансова криза, отправи апел към политиците да вземат тежките решения, необходими за преодоляването на настоящите икономически проблеми, в статия в онлайн изданието на британския вестник Financial Times.

“Еврозоната отричаше факта, че някои от нейните членове са фалирали, както и че са неспособни да оцелеят и израснат във валутния съюз“, пише Рубини.

В САЩ финансовата консолидация бе отложена, а това се случи и с други структурни реформи като инвестициите в инфраструктура, обучението и образованието, както и промените в енергийната политика, а всички те са необходими за възстановяване на растежа, смята той.

Колкото до Китай, той „се е вкопчил в подценената си валута, за да поддържа своя износ и водения от инвестициите модел на ръст, при който спестяванията са твърде високи, а потреблението – твърде слабо“, добавя Рубини.

Днес вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констансио заяви в интервю по CNBC, че разпадането на еврото е „немислимо“ и „абсурдно“.

Рубини обаче предупреждава, че подобни политически съображения, спиращи лидерите да вземат тежките решения, които биха осигурили плодотворни резултати в средносрочен план, могат да доведат до валутни и търговски войни. През 2012 г. ще стане ясно, че тази игра на отлагане на решенията е игра без резултат, твърди той.

За всяка държава би било по-добре да има слаба валута, за да стимулира износа за възстановяване на ръста, а напрежението по отношение на валутите ще влоши положението догодина, когато комбинацията от пазарен натиск и политическа принуда „ще направят по-трудно да се отлага повече“, предрича Рубини.

„Най-късно през 2013 г., но вероятно още през 2012 г., може да се реализира перфектната буря от двойна рецесия в САЩ, разпадане на еврозоната и твърдо приземяване в Китай“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"САЩ готови на всичко, за да спрат Иран....dnes:20.12.2011, 13:12 ...От Вашингтон заявяват, че ще предприемат всички необходими мерки", за да спрат Иран, ако страната не спре с разработването на бойни ядрени глави."Ако алчният агресор САЩ, предизвикат война, било то и с Иран. Никой даже и "елита" няма да оцелее. А Русия имат най-мощните ракети, способни да заличат цяла Америка за времето от 20до30 мин. но това може да предизвика разцепването на планетата Земя на две. Така, че при Атома, победители НЯМА ДА ИМА!Америка фалирва, но това не е причина да се напада ИРАН, човечеството трябва да спре тази ЛУДОСТ !!! Експлоатирали са света досега, с долара и нефта, да обявят фалит, да си понесат заслуженото, а не да предизвикват война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
оплашиха се от силна европа а европа е по силна във всяко отношение от америка във всяко отношение ако е единна а америка не иска това.....все пак не може да се бори открито с явни средства с европа, китай , русия арабския свят просто ще я зали4ат от планетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
циркаджия ии платен драска4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още