IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една богата нация, която не може да си позволи да се пенсионира

За сингапурците трите най-големи опасения при пенсиониране са лошото здраве, финансовите затруднения и липсата на достатъчно средства за добри здравни грижи

17:07 | 20.02.13 г.
<p>
	Сингапурците напълниха местната река с балони с пожеланията си за новата година. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сингапурците напълниха местната река с балони с пожеланията си за новата година. Снимка: Архив Ройтерс

Градът-държава Сингапур, разположен в Югоизточна Азия, може и да се гордее с най-големия си дял милионери на глава от населението в света, но пенсионирането в този богат финансов център става все по-трудно за обикновения човек, пише в свой анализ CNBC.

Според последното проучване на британската банка HSBC поданиците на страната, която е с един от най-високите доходи на глава от населението в света, са изправени пред мрачната перспектива да похарчат спестяванията си, достигайки едва до средата на живота в пенсия, тъй като високите разходи и нарасналата продължителност на живота ги изяждат още в зародиш.

„Има причина за притеснение от откритието, че спестяванията за стари години на хората в Сингапур ще свършат след 9 години, което е приблизително времето, в което те навлизат в деликатна възраст и етап от живота, в който медицинските разходи и свързаните с възрастта се очаква да нараснат“, пише Пол Ероусмит, ръководител на отдела за банкиране на дребно и управлението на активи в сингапурския филиал на HSBC, в доклад, публикуван днес. „Хората живеят по-дълго, преживяват по-трудни икономически периоди, а очакванията за техния стандарт на живот при пенсиониране нарастват“, добави той.

Сингапур постепенно се придвижва в класацията на компанията за човешки ресурси Mercer на най-скъпите градове в света, като през 2012 г. достигна 7-тото място от 8-мо през 2011 г. и 11-то през 2010 г.

Повече от половината от 1 000 анкетирани сингапурци обаче заявиха, че или не са достатъчно подготвени, или не са подготвени изобщо за оттеглянето си от трудова дейност, така че очакват да продължат да работят и след 65-годишна възраст, за да са в състояние да поддържат желания си начин на живот.

Някои се нуждаят от повече средства, за да финансират пенсионирането си в Сингапур. Според проучването необходимият годишен доход на едно домакинство, който води до „спокойно“ пенсиониране в Сингапур, е третият най-висок в големите азиатски икономики, отстъпвайки само на Австралия и Хонконг – 48 773 долара.

Това число е с 68% повече от необходимото през 2011 г., става ясно от изследването, което се провежда за 8-ма поредна година.

Увеличаващите се разходи за живот карат 58-годишната сингапурка Дженис Тан, професионален администратор, да се тревожи за пенсионирането си. „Мисля, че разходите за живота наистина нараснаха много“, каза Тан.

„През празниците покрай китайската Нова година, когато излязох да купя лакомства, това наистина ме разтърси, тъй като цената наистина се повишава твърде бързо“, добави тя.

Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още