IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една богата нация, която не може да си позволи да се пенсионира

За сингапурците трите най-големи опасения при пенсиониране са лошото здраве, финансовите затруднения и липсата на достатъчно средства за добри здравни грижи

17:07 | 20.02.13 г.
<p>
	Сингапурците напълниха местната река с балони с пожеланията си за новата година. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сингапурците напълниха местната река с балони с пожеланията си за новата година. Снимка: Архив Ройтерс

В момента заедно със съпруга си Тан плаща образованието на двете им деца, включително на 21-годишната им дъщеря, която следва в австралийския град Пърт. Макар че се надява да се пенсионира скоро, тя твърди, че е наясно, че може да минат и още 10 години, преди това да се случи.

„Като хора искаме все по-добър и по-добър живот. Ето оттук идват и тревогите за това дали ще успеем да оцелеем“, обяснява Тан.

Според изследването сред онези, които не пестят за оттегляне от трудовата дейност, близо половината са заявили, че са принудени да го правят заради ежедневните си разходи.

Високите разходи се превръщат в сериозна причина за недоволството сред гражданите на Сингапур. Това предизвика рядък протест през последния уикенд, в който взеха участие около 3 000 души. Те изразиха опасения за повишаващите се разходи, подхранвани от притока на чужденци.

От 5,3 млн. жители на Сингапур около 40% са чужденци и върху тях се хвърля вината за повишаването на цените на жилищата и за отнемането на работните места от местните хора в един от най-големите бизнес центрове на Азия.

Трите най-големи опасения за пенсионирането, посочени от сингапурците, са лошото здравословно състояние, финансовите затруднения и липсата на достатъчно средства за осигуряване на добри здравни грижи, сочи изследването.

С пресъхването на спестяванията за пенсия в момент, когато сингапурците са най-уязвими за здравословни проблеми, плащането на медицинските сметки може да се окаже сериозен проблем, подчертават от HSBC.

Тан подкрепя това заключение, заявявайки, че медицинските разходи след инцидент с мотор през миналата година, в който е участвал и нейният съпруг, са пресушили техните финанси. „С остаряването разбирам, че това е най-важното нещо, което трябва да се уреди“, изтъкна тя.

Но и високите разходи за живот остават на дневен ред. „Не мога да си представя още колко са в състояние да нараснат ежедневните разходи“, оплаква се Тан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още