IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония през април се оказа по-голям от очакваното

Властите се надяваха на по-евтината йена за стимулиране на износа, но това поевтиняване не дойде, коментира анализатор

10:15 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на Япония през април се оказа по-голям от очакваното

Японският износ през април е нараснал с 5,1% на годишна база при очаквания за 4,8% в анкета на Ройтерс, а вносът се е повишил с 3,4% при прогноза за 0,8%, съобщава CNBC.

Търговският баланс за миналия месец е на дефицит (22-ри пореден) от 809 млрд. йени (8 млрд. долара) при предвиждания за -646 млрд. йени. 

„Данните изобщо не са изненадващи. Властите се надяваха на по-евтината йена за стимулиране на износа, но това поевтиняване не дойде“, коментира Борис Шлосберг, управляващ директор в BK Asset Management.

„Проблемът е, че изключително ниските лихви в САЩ държат курса на йената спрямо долара по-висок от очакваното. Това осуетява плановете на премиера Шиндзо Абе за подкрепа на икономиката“, посочва анализаторът.

Същевременно, както се очакваше, Японската централната банка не измени ангажимента си да увеличава паричната база с 60 до 70 трлн. йени годишно и потвърди оценката си, че третата по големина икономика в света продължава да се възстановява умерено.

„Банката още не е направила достатъчно. Те трябва да вливат по 100 трлн. йени годишно, за да придвижат валутния курс до 105 йени за долара (100,9 понастоящем), за да стимулират икономиката“, изтъква Шлосберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още