IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе ще започне да понижава корпоративния данък в Япония през 2015 г.

Гуверньорът на централната банка Харухико Курода подчерта необходимостта правителството да заздрави бюджета

14:26 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шиндзо Абе ще започне да понижава корпоративния данък в Япония през 2015 г.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе възнамерява да започне да понижава корпоративния данък през 2015 г., след като е постигнал съгласие с юристите по ключови въпроси от неговата програма, а централната банка отново призова за постигане на устойчивост на финансите, пише Bloomberg.

След срещата си с финансовия министър Таро Асо и с икономическия министър Акира Амари Шиндзо Абе заяви пред журналисти, че според плана в следващите няколко години корпоративният данък ще спадне под 30%. Премиерът увери, че ще бъдат заделени допълнителни средства за увеличението. Решението обаче подлежи на съгласуване и одобрение от парламента.

Корпоративният данък от около 35% е втората най-висока ставка сред държавите членки на Г-7. Например, в Южна Корея е 24%, 23% е във Великобритания. В България е 10%.

По-ниският данък е в основата на последната инициатива на Абе, която има за цел да стимулира растежа, успоредно с решението на Японската централна банка да не променя курса на паричната си политика. Ако не бъдат намерени допълнителни средства, които да компенсират загубата на бюджетни приходи заради понижението на ставката, дългът на Страната на изгряващото слънце, който е най-големият в света, ще се влоши още.

„Намаляването на корпоративния данък е стъпка в правилната посока, но тя няма непременно да разпали икономическия растеж“, коментира главният пазарен стратег на Mizuho Securities Co. Ясунари Уено. „Абсолютно наложително е да се подсигурят алтернативни данъчни постъпления, тъй като правителствените финанси ще се влошат.“

След като днес ЯЦБ запази текущия курс на своята политика, гуверньорът Харухико Курода подчерта необходимостта правителството да заздрави бюджета.

„Създаването на устойчива фискална структура е важна предпоставка за устойчивия растеж на японската икономика," заяви пред репортери Курода. ЯЦБ „силно се надява“ на балансирано изпълнение на мерките за постигане на фискална консолидация.

Смъкването на корпоративната данъчна ставка е „ориентирано към растежа“ действие и ще „спомогне за създаването на работни места и за подобряването на начина на живот на хората“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още