IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2% икономически ръст ще позволят на Абе да увеличи данъка върху продажбите

Правителството на Япония ще вземе решение през декември, след като бъдат налични данните за растежа през третото тримесечие

11:14 | 17.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
2% икономически  ръст ще позволят на Абе да увеличи данъка върху продажбите

Икономически растеж на Япония от 2% през текущото тримесечие ще бъде достатъчен, за да може министър-председателят Шиндзо Абе да пристъпи към последващото покачване на данъка върху продажбите от 8% на 10%. Това трябва да се случи през следващата година, припомня Bloomberg.

Правителството на Абе даде сигнал, че решение ще бъде взето през декември, след като бъдат налични данните за растежа в трите месеца до септември. Анкетирани от агенцията експерти прогнозират, че ръстът ще бъде в размер на 2,4% на годишна база.

Повишаването на налога е от изключително важно значение за Япония, за да се справи със своя огромен публичен дълг, дори и ако това решение се отрази негативно на домакинствата с ниски доходи, твърдят експертите на Международния валутен фонд. Задачата на Абе е да убеди домакинствата и предприятията да продължат да харчат, дори след като от 1 април данъкът бе покачен от 5% на 8%.

„Той най-вероятно няма как да отложи увеличаването на данъка“, коментира пред Bloomberg главният икономист на Meiji Yasuda Life Insurance Co. Юичи Кодама. „Много вероятно е фондовият пазар да се срине, ако повишаването на данъка се отложи, защото инвеститорите ще счетат това за знак, че Абе не притежава способностите за извършването на фискални реформи.“

През последното тримесечие индексът Topix нарасна с 5% на фона на оптимистичните сигнали, че икономиката възприема по-високия данък, а държавният пенсионен фонд ще закупува повече акции на местни компании. Другият водещ индекс – Nikkei 225, е спаднал с 5,6% от началото на годината.

13 от 33-те анкетирани от Bloomberg експерти споделят, че правителството се нуждае от икономическа експанзия от 2 на сто, за да бъде увеличен налогът. Според 7 от тях ръст от под 2% ще бъде задоволителен, според шестима – че е необходим растеж от или над 2,5%, докато само четирима смятат, че икономическият прираст ще е без значение за Абе и решението, което ще вземе.

Правителството най-вероятно ще увеличи разходите, за да смекчи ефектите от по-високия данък. Анализаторите очакват, че държавните стимули ще бъдат за около 3 трлн. йени (29,5 млрд. долара). За сравнение – когато от април данъкът върху продажбите нарасна до 8%, правителството осигури пакет в размер на 5,5 трлн. йени.

Дори и с този стимул очакванията са, че икономиката на Страната на изгряващото слънце се е свила с 4,9% през второто тримесечие.

Ревизираните данни за БВП на Япония за третото тримесечие ще бъдат налични на 8 декември. МВФ изчислява, че през тази година дългът на страната ще се покачи до 242% от БВП. Според Министерството на финансите до края на март 2015 г. дълговият товар ще нарасне до 1,144 трлн. йени.

Рейтинговите агенции също следят внимателно стъпките на Абе. Миналият месец от Fitch Ratings Ltd. бяха категорични, че страната няма резервен план за нивото на публичния дълг и че, ако Абе не увеличи данъка, ще понижат кредитния рейтинг на третата по сила икономика в света.

Според икономиста за Япония в JPMorgan Chase & Co. Масааки Кано правителството ще се нуждае от покачване на налога до поне 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Класик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още