IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да се нуждае от 47 млрд. долара за ново данъчно повишение

Следващото вдигане на данъка върху продажбите ще зависи от растежа на икономиката през третото тримесечие

11:37 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Япония може да се нуждае от 47 млрд. долара за ново данъчно повишение

Японската икономика ще се нуждае от финансова инжекция в размер 5 трлн. йени (47 млрд. долара), за да бъде неутрализиран негативният ефект от подготвяното ново вдигане на данъка върху продажбите, показва проучване на Bloomberg News.

Средната оценка на 13-те анкетирани икономисти съвпада с размера на стимулиращия пакет, който японският премиер Шиндзо Абе подготви за предишното повишаване на данъка до 8% от 5% в началото на април. Очакванията за стимули на стойност 5 трлн. йени надхвърлят тези от предишното проучване, проведено през юли, прогнозиращи инжекция от 3 трлн. йени.

Японският финансов министър Таро Асо каза, че правителството ще подготви резервен план за насърчаване на икономиката заради нарастващите спекулации, че ще бъде нужно въвеждането на стимули преди планираното за октомври 2015 г. вдигане на данъчната ставка до 10%. Третата по големина икономика в света отчете най-голямото си свиване за последните 5 години през второто тримесечие в резултат от вдигането на данъка през април.

„Негативният ефект върху икономиката може да бъде силен през третото тримесечие“, коментира главният икономист в Royal Bank of Scotland (RBS) Юнко Нишиока. „Правителството на Абе вероятно ще въведе стимули със сходен размер като предишните, за да подкрепи икономиката и да може да вдигне данъка“, добавя той.

Според 16 от 18 икономисти правителството ще продължи с изпълнението на плана за повишаване на данъка. 12 от 15 анкетирани пък са на мнение, че икономиката трябва да се разшири с поне 1,5% на годишна база през третото тримесечие, за да може Абе да продължи по план. Изследването сочи, че икономиката ще отчете растеж от 3,4% между юли и септември.

Самият Абе също изказа подобна теза, заявявайки, че решението за вдигането на данъка до голяма степен ще зависи от това дали икономиката се връща към растежа през третото тримесечие.

В дневният ред на Японската централна банка към момента не присъства въпросът за допълнителни стимули, тъй като инфлацията върви към желаната норма, каза гуверньорът на институцията Харухико Курода. Той добави, че ако властта не успее да осъществи повишаването на данъка, съществува риск от влошаване на доверието на пазара към способността на правителството да се справи с огромния си дълг, чийто размер е най-големият в света.

„Има начини за справяне с последиците от повишаването на данъка. Туширането на рисковете, ако то не бъде направено обаче, ще бъде трудно. Възможността за появяването им не е голяма, но евентуалният им ефект би бил тежък“, посочи Курода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още