IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високият данък върху продажбите може да причини рязък спад на БВП на Япония

Анализаторите прогнозират свиване от 7,1% на годишна база през второто тримесечие

10:12 | 11.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-високият данък върху продажбите може да причини рязък спад на БВП на Япония

Очакванията са, че през второто тримесечие японската икономика ще заличи растежа, постигнат по-рано през годината, след като очевидно по-високият данък върху продажбите е прекъснал иначе крехкото възстановяване, пише CNBC.

Втората по-големина икономика в Азия ще публикува данните за брутния вътрешен продукт за периода април-юни в сряда. Според анкетирани от Reuters анализатори БВП на Япония се е свил със 7,1% на годишна база. Спадът е сериозен, имайки предвид ръста от 6,7% на годишна база, постигнат през предходните три месеца.

„Покачването на данъка, започнало през април, ще има широко въздействие върху компонентите на търсенето, измежду които потреблението, местните инвестиции, капиталовите разходи, като те ще се свият рязко“, прогнозира икономистът в Credit Agricole Йоширо Сато. „Свиването на икономиката е неизбежно след силния ръст заради по-високото търсене преди повишаването на данъка.“

През април Япония повиши своя данък върху потреблението от 5% на 8% - първото покачване от 17 години, като част от отпитите на властите да обуздаят нарастването на публичния дълг. За периода април-юни той нарасна до рекордните 10,2 трлн. долара. Когато през 1997 г. страната покачи ставката от 3% на 5%, не след дълго икономиката навлезе в рецесия.

Редица разочароващи икономически данни, публикувани през последните седмици, увеличиха опасенията, че по-високата ставка ще се отрази по-драматично на икономиката в сравнение с предварителните прогнози.

Например, през юни индустриалното производство спадна с 3,3% на месечна база. Понижението е най-рязкото от опустошителните земетресение и цунами от март 2011 г. То дойде, след като компаниите намалиха производството за сметка на натрупването на запаси.

Всичко това се отразява на водещия борсов индекс Nikkei 225, който в петък слезе под 15 000 заради нарастващите опасения на чуждите инвеститори относно перспективите пред икономиката на Япония.

Тъй като очевидно икономическият растеж през второто тримесечие ще липсва, експертите смятат, че сега фокусът ще падне върху данните за третото тримесечие. Те трябва да отговорят на въпроса дали Страната на изгряващото слънце е успяла да се съвземе.

„Очаквам частното търсене да не се понижава повече, но не виждаме позитивни сигнали от корпоративните инвестиции, което означава, че икономиката едва ли ще нарасне с повече от процент тази година“, заявява старши икономистът във Fujitsu Research Institute Марти Шулц.

Миналият месец Японската централна банка оряза прогнозата за растежа за текущата финансова година (приключваща идния март) до 1% от първоначалните 1,1%. Институцията обаче запази целите си за 2015 г. и 2016 г., съответно – от 1,9% и 2,1 на сто.

За правителството ще бъде от ключово значение представянето на японската икономика през лятото, тъй като властите планират ново повишение на данъка върху продажбите – от 8% на 10% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Лъско
преди 9 години
Я па тия. Един 8% данък ги плаши. При нас ДДС-то като е 20% за всички стоки, и за хляба дори, отделно администрирането на ДДС е в десетки пъти по-трудоемък процес от това на данък върху продажбите. И пак сме си добре и не се оплакваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още