IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия усеща най-много паричните стимули на Японската централна банка

Според HSBC ликвидността на ЯЦБ ще предостави допълнителна защита срещу предстоящото затягане на паричната политика на Фед

10:25 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азия усеща най-много паричните стимули на Японската централна банка

Безпрецедентните парични стимули на Японската централна банка (ЯЦБ) се усещат изключително силно от останалите държави в Азия. Според HSBC ликвидността, която финансовата институция предоставя, ще изиграе ролята на буфер срещу предстоящото затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед), пише CNBC.

„Тъй като инфлацията в Япония все още е далеч от целта, очакваме ЯЦБ да запази нетрадиционно гъвкавите финансови условия за по-дълго време. Азия все повече ще усеща влиянието на японските капитали“, пише икономистът в HSBC Изуми Девалие в свой доклад.

Важността на достъпа до евтино японско финансиране ще расте, след като Фед започна да изменя курса на паричната си политика в противоположна на ЯЦБ посока, заявява анализаторът. Американската централна банка плавно намали обема на покупките на активи и вече изкупува облигации за по 35 млрд. долара на месец. Очакванията са, че Фед ще започне да повишава лихвените проценти най-рано през второто тримесечие на 2015 г.

„Този факт предизвиква опасения с оглед на рязкото свиване на ликвидност в Азия, където агресивната парична политика на Фед увеличи възможността за доларово финансиране, окуражавайки притоците на капитали от чужбина“, коментира икономистът на HSBC.

„За щастие през последните няколко тримесечия редица азиатски държави засилиха защитата си, възстановиха своите валутни резерви и предприеха предпазлив курс на монетарната политика, където бе необходимо. Ликвидността на ЯЦБ ще предостави допълнителен буфер срещу последващата вълна от затягане на политиката на Фед“, добавя тя.

Старши икономистът в Fujitsu Research Institute Мартин Шулц е на мнение, че „ЯЦБ няма да затяга курса поне две години. Това ще бъде източникът на ликвидност за Азия“.

Обемът на кредитите, отпуснати от японските търговски банки на държавите от Азия, изкачи исторически връх от 450 млрд. долара, спрямо 364 млрд. долара към края на 2012 г., след като банките обърнаха поглед към чужбина в търсене на по-големи печалби.

„С изключително много пари в брой японските банки станаха по-активни в Азия, особено в АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия – бел. ред.) Тъй като лихвените проценти в съседните азиатски държави са по-високи, арбитражът служи много добре на кредиторите“, коментира още Шулц.

Заради покупките на облигации от страна на ЯЦБ свръхрезервите на банките набъбнаха до 12% от техните активи. Прогнозите са, че до 2014 г. съотношението ще скочи до 16%.

Освен това инвестициите на японските компании в съседните страни растат с устойчив темп. През 2013 г. японските инвестиции в Азия достигнаха рекордните 38,7 млрд. долара – седемкратно нарастване от 2000 г. насам.

Делът на японските инвестиции в Азия сега е колкото този на САЩ, като капиталовите обеми надхвърлят дела, падащ се на Европейския съюз, сочат данни на HSBC.

Разбивка по сектори показва, че японските инвестиции потичат основно към производството, въпреки че се забелязва, че капиталовите потоци към секторите извън производството се засилват. Страни като Виетнам, Индия и Индонезия се радват на значителен ръст на инвестициите, ориентирани към сектора на услугите, разкриват данните на HSBC.

„Това означава, че редом с традиционните сектори на производството, каквото е автомобилостроенето, японските компании са започнали да увеличават присъствието си и в сектора на услугите. Фирмите все по-често гледат на Азия не просто като на отправна точка за производствения сектор, а като на оживен потребителски пазар“, споделя още Девалие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още