IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на парични стимули в Япония може да се провали

Влиянието й върху икономиката, цените на активите и инфлационните очаквания отслабва, посочва икономист

10:52 | 24.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Политиката на парични стимули в Япония може да се провали

Пред безпрецедентната програма за количествени улеснения на Японската централна банка (ЯЦБ), стартирана, за да съживи икономиката на Страната на изгряващото слънце, съществува риск от неуспех, твърди икономист от Oxford Economics, цитиран от CNBC.

„В действителност икономическата активност се оживи, откакто програмата за количествени улеснения започна през миналата година, но в момента са налице сигнали, че този прогрес може и да не бъде задържан“, коментира старши икономистът в Oxford Economics Адам Слейтър.

Целта на широкомащабните покупки активи от страна на ЯЦБ бе стимулиране на растежа на паричното предлагане, цените на активите и инфлационните очаквания, като същевременно се задържат лихвените проценти ниски. Въпреки това растежът на паричното предлагане се забави значително през последните месеци и в момента в реално изражение величината му е отрицателна, което е сигнал с повишено внимание.

„Увеличените инфлационни очаквания постигнаха малко, за да стимулират кредитното търсене до този момент, тъй като постоянното отдръпване на фирмите и домакинствата от поемането на дългове може да притъпи ефективността на този канал“, смята икономистът.

През май паричното предлагане в Япония се увеличи само с 2,7% на годишна база, сочат данни на Oxford Economics. Докато инфлацията е 3,2% през май, то в реално изражение растежът на паричното предлагане е отрицателен.

„Това поражда рискове от значително икономическо забавяне – забавянето в реалния растеж на паричното предлагане бе водещ индикатор за сривовете през 1998, 2005, 2009 и 2012 г.“, категоричен е Слейтър.

Същевременно влиянието на паричните стимули върху цените на активите отслабва. Количествените улеснения целят стимулирането на икономическата активност чрез промяна в цените на активите. За Япония двете ключови цени, които трябва да се изменят, са тези на фондовия пазар и валутният курс.

„Цените и на тези два актива се придвижиха в правилната посока в резултат на програмата за количествени улеснения – акциите поскъпнаха, а валутният курс спадна. Но големите движения бяха преди година или повече, след което влиянието на програмата започва да отслабва“, добавя Слейтър.

От началото на годината японският водещ индекс Nikkei 225 е надолу с 6%, след като скочи с близо 60% през 2013 г. Йената е поскъпнала с 3% спрямо щатския долар, след като миналата година изгуби 21% от стойността си спрямо щатските пари. А както знаем – по-слабата йена е положителна за икономиката, тъй като увеличава конкурентоспособността на японския износ.

Според Адам Слейтър неуспехът на ЯЦБ при предоставянето на допълнителни стимули е изложил икономиката „на сериозна опасност“.

„ЯЦБ трябваше да подсигури, че монетарните стимули са били достатъчно силни, за да засенчат забавянето от повишаването на данъка върху потреблението. Последните движения при паричното предлагане и кредита предполагат, че те не успяха, а последните коментари не предполагат спешност по отношение на действия на ЯЦБ“, заявява още икономистът от Oxford Economics.

Според него вероятността повторното увеличаване на данъка върху продажбите, планирано за 2015 г., да се отложи, се покачва. Освен това бездействието на ЯЦБ рискува да превърне програмата за количествени улеснения от сравнителен успех в провал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Дано видим резултата в материални измерения , за да се замислят привържениците на монетарните стимули .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още