IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 жени влизат в общински съвети в Саудитска Арабия

Жените ще заемат едва 1% от всички 2100 места, но макар и ограничен, успехът е исторически за страната

08:24 | 14.12.15 г. 4
<p>
	Жени в Саудитска Арабия напускат избирателна секция, след като са гласували. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жени в Саудитска Арабия напускат избирателна секция, след като са гласували. Снимка: Ройтерс

Двайсет жени бяха избрани в местните органи на властта в Саудитска Арабия, след като на изборите в събота жените за първи път в историята на кралството получиха активни и пасивни избирателни права, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на резултатите от гласуването.

Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже.

Двайсетте избрани кандидатки представляват едва един процент от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване, но дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборите.

Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените.

Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения - те не могат да шофират и по много въпроси като брак, пътуване и висше образование решаваща дума имат мъжете по силата на закони за настойничество.

САЩ приветстваха изборите в Саудитска Арабия, на които за първи път можеха да участват жени както като кандидати, така и като гласоподаватели.

Държавния департамент определи това като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ghettoff
преди 8 години
Охо, честито на саудитските жени. Вече са в 20 век, до 21 век не остава много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Аааа..., и това ли било включено в сделката със саудитците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Машалла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
нека тамън да им някой да чепка камилска вълна там ...... ако някоя от тея моми вземе грешно решение, ше и резнат главата на площада или ше я изненада някой кофти в тъмницата. А в Камиларска Барабия когато една жена е изнасилена после в съда трябва да има поне 5 свидетели мъже ....... пълни аборигени са тея, живеят в племеннен строй от преди 10 века .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още