IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Индия потвърдиха една от най-ценните връзки в отбранителния сектор

Нарендра Моди и Владимир Путин сключиха споразумения в секторите отбрана и енергетика

10:49 | 26.12.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Индийският премиер Нарендра Моди и руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийският премиер Нарендра Моди и руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Русия и Индия подписаха редица сделки в секторите отбрана и енергетика. Това се случи по време на посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Москва тази седмица. Визитата му имаше за цел да препотвърди една от най-ценните връзки в отбранителния сектор в света, пише CNBC.

След срещата си руският президент Владимир Путин и индийският премиер обявиха постигнатите споразумения за изграждане на руските хеликоптери Камов в Индия и за местонахождението на нова ядрена централа, която да бъде построена от руската ядрена компания Росатом.

Индия, което е най-големият вносител на отбранителна техника, в следващото десетилетие се очаква да похарчи 250 млрд. долара за модернизирането й. Но ключов елемент от водената от Моди политика се превърна желанието новите военни системи и друго оборудване да бъдат произвеждани в Индия.

Моди приветства сделката за производството на хеликоптерите като първия голям проект в сектора на отбраната по линия на неговата програма „Произвеждайте в Индия“. Според условията на сделката с Росатом оборудване за ядрени централи също ще бъде произвеждано в Индия.

От доста време Русия и Индия са партньори в отбраната – връзка, която датира още от времето на Съветския съюз. Но през последните години Индия търси възможности за разширяване на дипломатическите отношения, като освен това поръчва военно оборудване от по-широк набор от доставчици, измежду които и САЩ.

Но освен това Моди намекна, че все още вижда Русия като една от най-приближените страни и даде да се разбере, че би желал да се съживят и задълбочат протритите стратегически връзки, особено в области като ядрената енергетика и отбраната.

Reliance Defence, която е под шапката на индийския олигарх Анил Амбани, обяви сделката с руската държавна оръжейна група Алмаз-Антей за сътрудничество в областта на системите за опазване на въздушното пространство.

В периода 2010-2014 г. Русия формира 70% от индийския внос на оръжие, докато Индия съставлява 39% от руския износ, сочат данни на Stockholm International Peace Research Institute.

По време на двудневната си визита в Москва Моди подчерта личните си отношения с Путин и подкрепи позициите на руския лидер.

Индия отказва да критикува Русия за присъединяването на Крим или за намесите й в Украйна, въпреки че западните правителства наложиха санкции срещу Москва. Сред 16-те споразумения, подписани от двамата лидери тази седмица, бе и планът за опростяване на визовия режим между Индия и Русия.

По време на Студената война Индия и Съветският съюз бяха големи търговски партньори, като сделките се извършваха в двете им национални валути. Въпреки това търговията се смали след колапса на Съветския съюз.

Днес двустранната търговия между Индия и Русия се оценява на около 10 млрд. долара, като индийските власти се надяват тя да се утрои в следващото десетилетие.

Дори наскоро търговският министър на Индия Нирмала Ситхараман посочи, че страната му ще се опита да съживи търговията в рубли и рупии или че извършва дори бартерна търговия с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 27 rate down comment 4
Васил Козарев
преди 8 години
Путин се надсмива на санкциите на САЩ и Европа. Прави нещо като дамски гамбит- жертва ЕС за по-тесни отношения с държавите от Азия. В никакъв случай БРИКС и Евразийския съюз не крият по-малки възможности от ЕС. Та само Китай и Индия са 3 млрд. пазар. Като цяло Европа нищо добро не я чака с тези политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
За момента военният съюз е един и той определено се интересува единствено от собственото си "достойнство"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
я прочети заглавието бе рибо ..... "отбранителния сектор.." това според тебе какво е ?? Подписали са договор за плетиво на една кука така ли ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Кво НАТО, Кво САЩ....?На кой не му е ясно, че с с модерните балистични ракети, средства за РЕБ и други видове въоръжения, никой, ама абсолютно никой не може да им направи нищо на руснаците.Единствено могат да ги предизвикват и дразнят за да си изтърват нервите и да станат "лошите" за пред целия свят. И точно това става през последните няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Що , от другата страна НАТОто букети от рози ли приготвя...айде и ти сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Ти все мериш армии и сънуваш военни съюзи досущ като като малките момченца дето все си мерят пиш.ите.Само за това ли мислиш и живееш бе?Нещо друго освен това виждаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Един общ пазар и сътрудничество в Азия плюс ЕС изхвърля САЩ в периферията и това се знае от САЩ и затова искат търг.споразумение с ЕС - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 Освен нарушаване на межд.право търг.споразумение от иконом.гледна точка е изгодно само на САЩ тоест ЕС ще го духа ,а за ГМО и месо с хормони няма смисъл да споменавам Положението е страшно защото става въпрос за системна криза и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
НАТОто ше го попуши май тея са 1.3 млрд. *** ..... ако вкарат един военнен съюз *** общата армия ще е има няма над 3 млн. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още