IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга условията за обмяна на валута от частни лица

Мерките са част от борбата с мащабното изтичане на капитали от страната

16:18 | 01.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще затегне още повече обмяната на валута от частни лица като част от борбата с колосалното изтичане на капитали от страната на фона на обезценяването на юана, предаде AFP.

Частните лица, желаещи да обменят юани в чуждестранна валута, занапред ще трябва да представят повече подробна информация в банката и да дават обяснения за съответните средства, освен че задължително се изискват документи за самоличност, съобщи държавната агенция за надзор на обменните пазари (SAFE).

Всяка година частно лице има право да обменя, както и досега, сума, равняваща се на 50 хил. долара, уточнява агенцията в сайта си.

Целта на мярката е да се противодейства на незаконните трансакции, прането на пари и нелегалните банки, посочва регулаторът, като уверява, че ще умножи внезапните проверки и ще засили санкциите. Банките от своя страна ще бъдат длъжни да проверяват достоверността на предоставените информации.

Освен това от юли финансовите учреждения ще трябва да уведомяват Китайската централна банка за всеки международен превод над 200 хил. юана (28 800 долара) в рамките на борбата с прането на пари.

Комунистическият режим в страната затяга мерките за овладяване колосалното изтичане на капитали от Китай, отбелязва AFP.

Около 1 трлн. долара са изнесени от Китай през 2015 година, като мащабното изтичане на капитали е продължило и миналата година, достигайки 690 млрд. долара за първите десет месеца на 2016 г. по оценки на Bloomberg Intelligence.

Забавянето на растежа на китайската икономика, слабият юан и покачването на основните лихви в Съединените щати (което прави по-атрактивни активите в доларово изражение - бел. р.) подтикват вложителите да пласират парите си в други валути.

Това оказва силен натиск върху юана, който вече е на най-ниските равнища спрямо долара от осем години, след като поевтиня с около 7 процента за една година.

Получава се обаче порочен кръг, тъй като тази обезценка плаши още повече вложителите и още повече ги подтиква да прехвърлят капиталите си към по-сигурни и по-печеливши инвестиции в чужбина.

От своя страна китайските власи полагат усилия да подкрепят националната валута, изкупувайки юани, като прибягват до валутните резерви на Китай, така че през ноември те намаляха с близо 70 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още