IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще отмени митата върху над 850 вида вносни стоки

Пекин ще намали тарифите за внос на замразено свинско месо, фармацевтични продукти и някои високотехнологични компоненти от 1 януари

10:43 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще намали митата за внос на замразено свинско месо, фармацевтични продукти и някои високотехнологични компоненти, започвайки от 1 януари в ход, който се случва, след като Пекин и Вашингтон се опитват да завършат търговска сделка на първа фаза.

Планът, одобрен от кабинета на Китай, ще намали митата за всички търговски партньори на повече от 859 вида продукти до под нивата, на които се радват най-облагодетелстваните страни, съобщи финансовото министерство в понеделник. Митата за най-облагодетелствана нация са най-ниските възможни мита, които дадена страна предлага на своите търговски партньори, пише The Wall Street Journal.

В съобщение на комисията по митническата и данъчната политика на Държавния съвет на КНР се посочва, че подобни мерки се вземат с цел удовлетворяване на растящото търсене от китайските потребители на чуждестранна продукция.

По-ниските такси ще се прилагат и за замразеното свинско месо, тъй като Китай има за цел да увеличи доставките си на месо на фона на огнище на свински грип, както и за полупроводникови продукти и лекарства за лечение на астма и диабет. Митата за някои от продуктите ще стигнат до нула.

Планът също така ще намали налозите върху вноса на повече от 8 000 продукта дори до по-ниски нива от тези за 23 държави и региони, които имат споразумения за свободна търговия с Китай, включително Австралия, Южна Корея, Исландия, Нова Зеландия и Пакистан от началото на следващата година. В изявлението се казва, че Китай ще намали допълнително митата за някои продукти и услуги в областта на информационните технологии от 1 юли 2020 г.

Съобщението се случва на фона на факта, че Китай и САЩ са близо до подписването на търговска сделка, целяща да сложи край на тарифната война „танто за кукуригу“, продължила близо две години. Нито една от страните не пусна версия на проекта си за споразумение, но Китай заяви, че ще купува повече американски продукти, включително селскостопански стоки, докато Вашингтон заяви, че ще отмени плановете за нов кръг от мита, като същевременно ще намали някои съществуващи.

Решението от понеделник изглежда проправя пътя на Китай към вноса на повече стоки от САЩ, без да нарушава международните правила за търговия, които забраняват управляваната търговия. Главният американски търговски преговарящ Робърт Лайтхайзър заяви, че Пекин е обещал да увеличи вноса от САЩ с 200 милиарда долара през следващите две години, включително чрез закупуването на селскостопански стоки за най-малко 40 милиарда долара  годишно. Китайските чиновници не са оповестили някакъв цифров ангажимент, казвайки, че ще купят значително повече, но сумата ще се основава на нуждите на страната и в съответствие със Световната търговска организация.

„Ако намалим митата само за САЩ, много други страни биха се оплакали“, казва Уан Хуяо, основател на базиран в Пекин мозъчен център „Center for China and Globalization“ (CCG). „Това за Китай е отговор на техните опасения и опит да подкрепи откритата търговия. Китай няма да бъде критикуван, че е едностранчив спрямо САЩ“, коментира той.

В реч в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията му „просто постигна пробив по търговската сделка“ с Китай. В понеделник сутринта по пекинско време Тръмп ретуитна американски медийни съобщения за преминаването на Китай към намаляване на митата, без да предостави коментар.

Засега Белият дом не е коментирал официално темата. Очаква се двете страни да подпишат споразумение в началото на януари, като пактът влиза в сила 30 дни по-късно.

Китай намалява митата за внос от 2017 г., за да стимулира вътрешното потребление и допълнително да отвори икономиката си. Страната ускори намаляването на налозите след засилване на търговските битки със САЩ, за да насърчи местните фирми да извършват покупки от други пазари.

Списъкът на продуктите, които следващата година подлежат на по-ниски мита, включва и много артикули, които китайските компании купуват от САЩ, като свинско месо, оборудване, свързано с технологиите и фармацевтични продукти за лечение на рак и други заболявания.

Китай увеличи покупките на американски селскостопански продукти като свинско и соя, тъй като страната се бореше с нарастваща инфлация, подхранвана от недостига на свине на фона на огнища на африкански свински грип, които намаляха около половината от броя на отглежданите в страната свине.

Намаленията са една от редица мерки, ориентирани към реформи, които Китай обяви след напредването на търговските си преговори със САЩ. В неделя Пекин обяви усилия за по-справедливо третиране на частния сектор, включително увеличаване на достъпа на частни фирми до редица индустрии като нефт и газ. Китайският кабинет също заяви по-рано този месец, че е започнал да освобождава американската соя, свинско месо и други продукти от по-високи мита, тъй като след постигнатата сделка търговското напрежение се свива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още