IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Улф: Не залагайте срещу Америка

Въпреки оптимизма си главният икономически коментатор на Financial Times признава, че САЩ постепенно ще изгубят водещата си роля

17:10 | 11.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Мартин Улф: Не залагайте срещу Америка

Според главния икономически коментатор на Financial Times Мартин Улф твърденията, че Америка е на прага на смъртта, са изключително преувеличени.

„Не залагам срещу Америка. Смятам, че в средносрочен до дългосрочен план икономиката може да покаже изключителна сила. Тя ще се възстанови от сегашната криза“, категоричен е Улф, цитиран от Tech Ticker.

Въпреки оптимизма си Улф посочва, че САЩ няма още дълго да са доминиращата сила на глобалния пазар. Причината за това е, че САЩ не може да расте със същи темп, с който нарастват икономиките на Китай и Индия например.

Това се дължи на две прости обстоятелства – едното е, че развиващите се страни могат да използват технологиите, разработени в развитие страни, но чрез по-евтина работна сила, а другото – че липсата на значителен държавен дълг позволява на развиващите се страни да инвестират по-голям дял средства в инфраструктура и развойна дейност.

Улф признава, че американската икономика показва признаци на слабост, сред които са безработицата, дълговете и икономическият ръст. Безработицата в страната остава на ниво 9,6 на сто, а по-широкият показател за пазара на труда - този, в който не попадат онези, които не си търсят активно работа, е 17,1 на сто. Икономиката нарасна със скромните 1,7 на сто през второто тримесечие, приравнено към годишна основа.

Освен това фискалната година в САЩ приключи с бюджетен дефицит от 1,3 трлн. долара, а държавният дълг надхвърля 13 трлн. долара, без да се отчитат нефинансираните задължени за социално и здравно осигуряване

Всичко това са сериозни проблеми, които представляват трудност дори за най-динамичната икономика в света.

Има обаче и добри новини, посочва Улф, като например това, че икономиката отчете отрицателен ръст само в четири последователни тримесечия по време на кризата, както и преминаването на основния индекс Dow Jones Industrial Average над 11 000 пункта.

Улф като оценява като позитивен и фактът, че дълговите пазари продължават да имат голям апетит за американски правителствен облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Вярно бе. Щатите още не са умрели, само имат рак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още