IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпразнично настроение ще ограничава индексите на Wall Street

Окончателните данни за БВП през третото тримесечие ще са сред малкото икономически данни за САЩ през съкратената борсова седмица

10:38 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпразнично настроение ще ограничава индексите на Wall Street

Водещите борсови индекси в САЩ вероятно ще се движат в тесни граници през следващите няколко дни в очакване на наближаващите коледни и новогодишни празници.

И трите основни индекса се представят добре през този месец, като са нараснали с повече от 4% спрямо края на ноември и са на път да завършат годината с повишения от над 10%. В края на миналата седмица те се покачиха до най-високите нива за последните повече от две години, след като президентът на САЩ Барак Обама подписа спорния законопроект за данъчни облекчения в размер на 858 млрд. долара.

През последните седмици дебатът между републиканци и демократи за данъчните отстъпки в страната се разгорещи и създаде несигурност на фондовите борси. В крайна сметка обаче двете камари на Конгреса на САЩ гласуваха за запазването на облекченията за всички подоходни групи през миналата седмица, а законопроектът за тях влезе в сила след подписването му от американския президент.

По този начин правителството на САЩ удължи фискалните стимули за икономиката, след като в началото на ноември Федералният резерв поднови инжектирането на ликвидност в банковата система. За тази цел централната банка ще изкупи държавни облигации за 600 млрд. долара на равни траншове до средата на следващата година.

Икономическият календар в САЩ ще бъде по-беден през съкратената заради Коледа борсова седмица, а изтъргуваните обеми се очаква да бъдат по-ниски не само на Wall Street, но и на финансовите пазари по целия свят. В понеделник и вторник не се очакват важни икономически и корпоративни данни на Wall Street, а в петък всички финансови пазари в САЩ, Канада и Европа ще бъдат затворени.

В сряда излизат данните за продажбите на съществуващи жилища, за които се очаква да са нараснали до 4,72 млн. единици през ноември в сравнение с 4,43 млн. единици за октомври. Също в сряда излизат окончателните оценки за брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие, за който се очаква увеличение от 2,8% на приравнена към годишна основа база спрямо предварителните оценки за ръст от 2,5 на сто.

В сряда ще бъде публикуван и докладът на правителството за петролните резерви на страната през изминалата седмица, както и данни за новите молби за ипотечни кредити.

В четвъртък идва ред на данните за личните приходи и разходи на потребителите през ноември, за които се очаква да се увеличат. Личните приходи според прогнозите са скочили с 0,4% през ноември, след като се повишиха с 0,5% през октомври. За личните разходи се очаква ръст от 0,4% на месечна база за втори пореден месец.

За индекса на потребителските разходи, който е сред основните измерители на инфлацията в страната, се очаква ръст от 0,1% на месечна база през ноември, след като отчете нулев ръст през миналия месец,

Междувременно ще излязат данните за новите молби за помощи при безработица, за които се очаква да се увеличат леко до 421 хил. спрямо 420 хил. за предходната седмица. Броят на американците, които са получавали помощи за безработица поне две седмици, се очаква да намалее до 4,075 млн. души от 4,14 млн. за предишната седмица.

Данните за поръчките за дълготрайни стоки през ноември се очаква да покажат спад от 0,5% на месечна база, след като се свиха рязко с 3,4 на сто през октомври. В четвъртък излиза и индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за декември, като окончателната му стойност се очаква да отчете спад до 73,7 пункта от 74,2 пункта за предишния месец.

Последни за тази седмица ще бъдат данните за продажбите на нови жилища през ноември, за които се очаква да се увеличат до 301 хил. единици от 283 хил. за октомври.

През тази или следващата седмица се очаква освен това и докладът на финансовото министерство на САЩ за икономическата и валутна политика на основните търговски партньори на страната. Възможно е САЩ да посочи Китай за валутен манипулатор в този доклад заради занижения курс на юана. По-рано през тази година забавянето на темповете на растеж на световната икономика засилиха напрежението между развитите и развиващите се страни заради опитите им да държат валутите си евтини, което ще им даде по-голям дял от намаляващото световно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още