IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsonite очаква да набере 1,25 млрд. долара от IPO в Хонконг

Според местни анализатори обаче цената от 14,50 хонконгски долара на акция е твърде висока

12:02 | 10.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Samsonite очаква да набере 1,25 млрд. долара при първичното си публично предлагане в Хонконг, съобщи BBC.

Компанията със 100-годишна история ще продава акциите си за 14,50 хонконгски долара всяка, което е в долните нива на предварително обсъжданите граници, съобщи източник, близък до сделката.

Това е поредната чуждестранна компания, която търси листване в Хонконг. Модната къща Prada се надява да набере 2,6 млрд. долара.

Но определянето на цената за акциите на Samsonite може да означава, че интересът не е толкова висок, колкото са се надявали от компанията.

Според анализатори компаниите ще се съревновават за получаване на максимални цени, докато слабата пазарна съпричастност обезсърчава апетита на инвеститорите.

През последните седмици местният индекс Hang Seng се понижи, като акциите на Huaneng Renewables, филиалът за производство на ток чрез силата на вятъра на най-големия китайски производител на електроенергия, загубиха 11% от стойността си в сряда, първият ден от търговията в Хонконг.

„IPO-то на Samsonite е твърде голяма хапка и установената цена е твърде висока“, смята Питър Лай, директор в местния филиал на DBS Vickers.

Samsonite предложи да продаде 617,2 млн. акции в границите между 13,50 и 17,50 хонконгски долара. IPO-то им е насрочено за 16 юни.

Samsonite, който е собственост на компанията за дялови инвестиции CVC и на Royal Bank Of Scotland, ще използва приходите за изплащане на дълговете си.

CVC купи Samsonite през 2007 г. за 1,7 млрд. долара по време на върховете на кредитния бум. Компанията обаче изпадна в затруднено положение, когато пътуванията намаляха заради финансовата криза, и тогава се включи Royal Bank of Scotland, която закупи дял от 30% като част от преструктурирането на дълга.

Компанията залага на ръста в Азия, където туристическите превози стават все по-достъпни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още