IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street не можа да се отърси от гръцкото влияние

Влошеното потребителско доверие в САЩ и свалянето на рейтингите на 34 италиански банки допълнително внесоха напрежение на пазара

23:17 | 10.02.12 г. 1
Wall Street не можа да се отърси от гръцкото влияние

Индексите на Wall Street приключиха сесията с понижения, след като финансовите министри на държавите от еврозоната отложиха гласуването на новата спасителна програма за страната.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,69% до 12 801 пункта, S&P 500 регистрира спад от 0,69% до 1 343 пункта, а Nasdaq изтри 0,80% до 2 904 пункта.

Настроенията на инвеститорите се влошиха и след публикуването на предварителните данни за потребителското доверие в САЩ през февруари. Индексът на Thomson Reuters/University of Michigan се е понижил до 72,5 пункта от 75 пункта през януари, което далеч надхвърля очакванията на анализаторите.

Гръцката криза се отрази на банковите акции. Сред най-губещите в днешната сесия се наредиха позициите на Citigroup, Bank of America и други.

Днес германският финансов министър Волфганг Шойбле съобщи пред депутатите в Берлин, че Гърция няма да изпълни целта за намаляването на дълга.

Атина освен това беше разтърсена и от политическа криза, след като няколко министри подадоха оставка заради несъгласие с тежките икономически мерки, които правителството иска да прокара в парламента, на фона на бурни протести в Атина и сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Междувременно рейтинговата агенция Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) понижи рейтингите на 34 от 37-те банки, които наблюдава. Това отново възобнови съмненията за намирането на бързо и адекватно решение на дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
След седмици на небивал възход на доверие, индустриално производство, ликвидни инжекции, обеснения как САЩ щели да станат абсолютно независими енергиино от останалия свят... Една малка Гърциика ли ги събори? Кога ли ще в Холивуд ще направят филм по темата - романтично-трагична комедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още