IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Гърция продължават да оказват натиск върху Wall Street

Разочароващите икономически данни от САЩ също допринесоха за спада на индексите

23:37 | 17.05.12 г.
Проблемите на Гърция продължават да оказват натиск върху Wall Street

Американските акции приключиха със спад пета поредна сесия, а S&P 500 се смъкна до най-ниското си ниво от януари заради разочароващите икономически данни от САЩ и опасенията за излизането на Гърция от еврозоната, предаде Bloomberg.

В края на сесията в Ню Йорк Dow Jones се понижи с 1,24% до 12 442 пункта, S&P 500 изтри 1,51% до 1 305 пункта, като през последните 5 дни индексът спадна с 3,9%, а Nasdaq изгуби 2,1% до 2 814 пункта.

“Инвеститорите бягат от риска”, коментира през агенцията Тим Хойл от Haverford Trust Co. “Днес сериозно влияние върху сесията оказаха икономическите данни, остават и опасенията около дълговата криза в Европа”, допълни той.

По думите на Хойл опасенията на пазарните участници не са свързани само с излизането на Гърция от еврозоната. По-сериозните притеснения са свързани с резултатите след евентуален “развод” на Гърция с еврото и последствията за Португалия, Испания и Италия.

Още вчера стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е спряла да предоставя ликвидност на четири гръцки банки заради лошата им капитализация.

Тези финансови институции в бъдеще ще разчитат само на ликвидна помощ от страна на гръцката централна банка. Не е изключено скоро ЕЦБ да спре финансирането и за други гръцки банки, поне докато не бъдат добре капитализирани.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще изчака изборите в Гърция на 17 май и сформирането на постоянно правителство, преди да проведе следващата си мисия в страната, свързана със спасителната програма. Това породи спекулациите, че има вероятност фонда да не разреши изплащането на следващия транш от спасителното финансиране за Атина.

Малко след това Fitch Ratings съобщи, че понижава кредитния рейтинг на Гърция от В- до ССС заради политическите рискове и вероятността страната да напусне еврозоната.

Агенцията отново предупреди, че ако Гърция се откаже от еврото, ще бъдат ревизирани кредитните рейтинги на всички държави-членки на европейския валутен блок.

Същевременно Moody’s понижи рейтингите на четири испански провинции, въпреки че централното правителство в Мадрид днес одобри бюджетните планове на автономните области и постигна договореност с регионалните власти разходите им да бъдат намалени с 13 млрд. евро.

Очаква се също така Moody’s да намали рейтингите на 21 испански банки, но от агенцията отказват да коментират информацията.

В САЩ през миналата седмица потребителското доверие се е понижило до най-ниското си ниво от близо 4 месеца. Индексът на Bloomberg, който отчита настроенията на потребителите, се е понижил до -43,6 пункта от -40,4 пункта. Така индикаторът почти изцяло изтри натрупаните от началото на годината повишения.

Данните на американското трудово министерство за безработните в Щатите също не оправдаха очакванията на анализаторите. През миналата седмица са подадени 370 хил. молби за помощи при безработица, колкото бяха подадени и в предходния седемдневен период. Икономисти очакваха заявленията да намалеят до поне 365 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още