IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus потвърди плановете си за завод в САЩ

Компанията ще инвестира в САЩ около 600 млн. долара

20:55 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Airbus потвърди плановете си за завод в САЩ

Най-голямата европейска компания за производство на самолети Airbus планира от 2015 г. да произвежда самолети и в САЩ, година по-късно трябва да е факт и първият самолет. Така самолетопроизводителят днес потвърди материалите на американски медии, които вече разпространиха детайли за плановете, пише днес Ройтерс. Според агенцията решението за завода вече е взето и така за първи път Airbus ще атакува големия си конкурент Boeing на родния му пазар.

Според вътрешен за компанията документ производителят на въздухоплавателни средства вече е заложил целевите дати за влизане на американския пазар: през 2016 г. трябва да бъде готов първият самолет от серията А320. За 2017 г. производственият капацитет трябва да достигне 40-50 машини годишно.

Спрямо сегашния темп на производство новата централа ще осигурява около една десета от годишното производство на A320. Заради силното търсене на дългосрочния блокбъстър A320 и неговите варианти A318, A319 и A321, както и на икономичния наследник A320neo, Airbus инвестира от месеци в разширяване на производството От края на 2012 г. трябва да се произвеждат по 42 джета от семейството A320 на месец.

Дъщерното на  EADS дружество планира да вложи в САЩ около 600 млн. долара (475 млн. евро). Според вестникарски публикации броят на заетите при запълнен капацитет ще е около 1000 служители на пълен работен ден.

Първоначално в Мобайл, щата Алабама, Airbus планираше да построи завод за военни самолети. Тези планове обаче се провалиха, тъй като през януари голяма поръчка на американското правителство за около 35 млрд. долара в крайна сметка бе спечелена от конкурента Boeing.

Въпреки това производството в САЩ има няколко предимства. Много доставчици на Airbus, като United Technologies, Honeywell и General Electric, произвеждат в САЩ. Тъй като в международния бизнес самолетите се търгуват в долари, се отчитат и рисковете при обменните курсове. А новият завод в САЩ с по-ниско платените служители ще работи доста по-ефикасно, отколкото подразделенията в Европа.

Airbus има големи производствени бази при седалището си във френския град Тулуза и при дъщерното дружество в германския град Хамбург - Finkenwerder/Waltershof. През 2008 г. стартира дейността и на завода в китайския пристанищен град Тиендзин, в който също се произвеждат самолети от семейството на A320.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
onewg
преди 11 години
хахах е това е направо да забиеш нож в гърба на приятелчето си бойнг... нали бяха големи приятели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още