IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Има вероятност от монетарно разхлабване до септември

Тя обаче е по-голяма в края на годината или началото на 2013 г., се посочва в доклад на американската банка

11:56 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Има вероятност от монетарно разхлабване до септември

Американският Федерален резерв може да разхлаби монетарната политика на заседанието си през август или септември, макар че по-сериозни действия е по-вероятно да бъдат предприети само след президентските избори в САЩ в края на годината, се посочва в доклад на американската банка Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

В изявлението си пред Банковата комисия в Сената на САЩ вчера председателят на Фед Бен Бернанке не даде и намек, че централната банка планира допълнително разхлабване, но повтори обещанието, че институцията „е готова да предприеме допълнителни действия, ако ги намери за подходящи за подкрепа на по-силно икономическо възстановяване“.

„Макар да смятаме, че предприемането на действия в посока на умерено разхлабване е силно вероятно след заседанията през август и септември, предполагаме, че по-сериозни ходове е по-вероятно да бъдат предприети след изборите или в началото на 2013 г., изключвайки евентуално бързо по-нататъшно влошаване във вече предпазливата краткосрочна икономическа прогноза на Фед“, посочва в доклада икономистът в Goldman Sachs Андрю Тилтън.

Той смята, че липсата на възможности за разхлабване в изявлението на Бернанке предполага по-ниска вероятност за сериозни стъпки на заседанието на комисията за монетарна политика през август.

Удължаването на настоящия курс на управление за поддържане на изключително нисък основен лихвен процент най-малко до края на 2014 г. изглежда като поемане по пътя на най-малкото съпротивление, ако Фед реши да разхлаби политиката през август или септември, се отбелязва в доклада.

„Резултатът: най-добрите ни очаквания са за удължаване на политиката за основния лихвен процент до септември с по-сериозни действия за разхлабване (изкупуване на активи или програма за „облекчаване на кредитите“) през декември или началото на 2013 г.“, посочва Тилтън в документа.

Фед поддържа лихвата по еднодневните кредити близка до нулата от декември 2008 г. и изкупи правителствен и ипотечен дълг на стойност 2,3 трилиона долара, за да намали дългосрочните лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още