IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед потвърди слабостта на икономиката на САЩ, но не промени политиката си

Икономическото възстановяване е изгубило импулс, е новата трактовка на Комисията за свободния пазар

22:13 | 01.08.12 г. 2
Фед потвърди слабостта на икономиката на САЩ, но не промени политиката си

Американският Федерален резерв понижи виждането си за икономиката на САЩ, обявявайки, че икономическото възстановяване в страната от началото на годината е изгубило импулс, но не представи нови монетарни стимули, макар да даде знак, че в бъдеще може да бъдат осъществени нови изкупувания на облигации, съобщи Ройтерс. Досегашната трактовка на Фед бе, че икономиката се разширява умерено.

Комисията за свободния пазар към Фед описа американската икономика като „донякъде забавена“ и повтори разочарованието си от бавното темпо на напредък в понижаването на нивото на безработица, която в момента достига 8,2%.

Централната банка разочарова очакванията на пазарите и с това, че потвърди запазването на основния лихвен процент на нива, близки до нулевото, само до края на 2014 г.

„Комисията ще наблюдава отблизо входящата информация за икономическото и финансовото развитие и ще осигури допълнително прецизиране, ако това е необходимо“, се посочва в съобщение на Фед.

Членовете на комисията за гласували за запазване на настоящата политика в съотношение 11:1, като президентът на подразделението на централната банка в Ричмънд Джефри Лакър отново не е бил съгласен със запазването на максимално ниския основен лихвен процент в края на 2014 г.

През второто тримесечие американският икономически ръст се забави до 1,5%, след като потребителските разходи се понижиха, а безработицата остава прекалено висока за целта на централната банка, в чийто мандат освен ниско ниво на инфлация влиза и поддържането на високо ниво на заетост.

Много анализатори вече смятат, че председателят на Фед Бен Бернанке може да използва речта си на годишната среща на институцията през август в Джаксън Хол, щата Уайоминг, за да изпрати силен сигнал към пазарите. Той използва същия форум през 2010 г., за да огласи намерението на Фед да предприеме втори кръг на вливане на ликвидност.

Други инструменти, за които Бернанке даде знак, че се обмислят, включват понижаване на лихвата, която Фед плаща върху съхраняваните от него банкови резерви и която в момента е 0,25%, а това може да ги накара да увеличат кредитирането, както и предприемане на програма от типа „финансиране за кредитиране“, осъществена наскоро от Английската централна банка. На последната си пресконференция през юни Бернанке заяви, че вторият вариант ще изисква известно проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
На ФЕД му писна май да печата пари за този монетарен наркоман - икономиката на САЩ .Трябва да ги оставят да минат през ада на очистването и тогава да видят пътя след като дойдат на себе си, ако въобще могат да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още