IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street вече е почти напълно убеден, че Фед и ЕЦБ ще предприемат действия

Най-голямата заплаха за американската икономика е „фискалната пропаст“, която измества кризата в Европа, сочи проучване

08:37 | 01.08.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Wall Street вече е почти напълно убеден, че Фед и ЕЦБ ще предприемат действия

Пазарите вече уверено очакват сериозни действия от централните банки на САЩ и Европа, сочи последното проучване на CNBC за американския Федерален резерв сред участниците на пазара.

89% от запитаните смятат, че ЕЦБ ще поднови изкупуването на държавен дълг, докато 78% заявяват, че според тях Фед ще предприеме допълнително вливане на ликвидност. През юни едва 58% от участниците в проучването смятаха, че Фед ще предприеме действия.

Резултатите са близки до онези от октомври 2010 г., месец преди централната банка на САЩ да предприеме втория кръг от вливането на ликвидност, като тогава 93% от запитаните го предвидиха.

В настоящото проучване онези, които очакват ново вливане на ликвидност, прогнозират изкупуване на активи на средна стойност 532 млрд. долара от Фед, докато през юни тя бе едва 451 млрд. долара.

Най-явното очакване, избрано от 74% от запитаните, е че в рамките на новата си програма за вливане на ликвидност Фед ще закупи комбинация от държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Пазарът обаче не очаква вливането на ликвидност да бъде обявено след заседанието през тази седмица. Едва 26% от запитаните твърдят, че Фед е готов да обяви мерките в изявлението си от сряда, половината очакват това да се случи през септември, а останалите – след това, включително според 10% това ще стане едва догодина.

Изследването е извършено сред 50 икономисти, трейдъри, анализатори и мениджъри.

„Основната логика за трети кръг на вливане на ликвидност е, че ... Фед трябва да направи повече за изпълнение на задълженията си и за прекратяване на този по-бавен от обичайния ръст на номиналния брутен вътрешен продукт“, написа Майк Дюкър от Russell Investments в отговор в изследването, който очаква Фед да предприеме действия още през тази седмица.

Джон Кетър от Eastern Investment Advisors обаче не е съгласен. „Макар да смятам, че предстои допълнително вливане на ликвидност, това няма да стане през тази година. Икономиката не е достатъчно слаба, фондовият пазар се справя добре, а лихвените проценти са достатъчно ниски“, обосновава се той.

А бившият президент на подразделението на Фед в Кливлънд Лий Хоскинс отива в другата крайност, отбелязвайки по-бавния от обичайния ръст след няколкото програми на Фед в посока на разхлабване на монетарната политика. „Да бъде предприет трети кръг на вливане на ликвидност и да се очаква различен резултат граничи с ирационалното“, категоричен е той.

Мнозина участници на пазара вече прогнозират, че първото затягане на монетарната политика от страна на Фед ще дойде чак през 2015 г., като в настоящото проучване 48% то тях предвиждат, че основният лихвен процент няма да бъде повишен дотогава при едва 13% от участниците в проучването през април.

Очакванията са лихвата на междубанковия пазар за еднодневни депозити в САЩ да остане на ниво от едва 0,3% през целия период до края на декември.

Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"по-страшното е за финансовите измамници тяхното време изтича, те да му мислят. " дано:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Спокойно за морето от хартийки, много подценяваш силата на ЕС и ЕЗ изключително много, ЕЗ за разлика от САЩ има търговски излишък въпреки (да не говоря за финансовата сметка в момента когато връщат огромни капитали от чужбина) проблемите на Еврото не са от слабата икономика на ЕЗ като цяло, а от вътрешни различния където някой иска да граби другия в момента нещата се слагат в ред от там идва и безработицата понеже се закриват безброй фалшиви работни места. Ако се наложи дори ще изрежат тумора Гърция за назидание на Италия и Испания и до 2 години всичко ще си дойде на мястото, няма абсолютно нищо опасно. Просто как винаги в историята когато една икономиката търпи резки корекции има криза, но нищо чат толкова страшно, по-страшното е за финансовите измамници тяхното време изтича, те да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Колко да е грешно? Въпреки, че се обезценява еврото безработицата расте. По мое наблюдение Германия се дистанцира все повече от останалите държави от ЕЗ - не официално, но по икономически данни. Германия може и да е сила, ама изглежда като стабилна скала в бурно море. А идват вълни... от напечатани хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Доста си наприказвал, без да личи точно какво искаш да кажеш? Нещата дето си ги написал нямат нищо общо със статията нито с това дето съм написал? Първо не виждам да са спрели ефтинджосите от Китай и между другото ако спрат (заплатите в Китай се вдигнат още) ще е проблем, а не нещо хубаво. В Турция как да произвеждат ефтинджоси то ходил ли си някога там, стандарта им е доста над нашия което значи, че няма как да прозвеждат ефтинджоси въпреки, че рядко стоките им са с по-добро качество от китайските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И тука има два аспекта. dean.jordanov коментира факта, че Европа си стана един СИВ. Германия/пък и немско говорящите по принцип/ като един "хардлайнер", е изнесла най-малко производство в Китай.Много са чувствителни, когато китайците им крадат ноу-хау и им бият имиджа за качество. Та страните в ЕС си произвеждат основно за тях. Качествените, но скъпи стоки на външен пазар/САЩ, Азия, Африка/, не могат да стъпят. Насърчаването на потребление чрез ниско качествени и йеФтини стоки, трябва да спре, както спря даването на йеФтини пари. Та дори и Турция спря да прави еФтинджоси. Второ, другия аспект за Китайската инвазия/банков сектор, изнесени в ЕС производства,инвестиции в имоти/, съюзяването на Китай, Япония, Корея на фискарен принцип, огромните парични и златни запаси - това може да е изненада. А САЩ и Русия от друга страна, почнаха да подрънкват и с оръжие. Защо ли и двете привидно позамразиха и космическите програми...Вече "икономическата наука" няма място в решаването на тези проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Тука си се изказал доста грешно, даже ужасно грешно, за разлика от Америка в Европа се произвежда почти всичко, погледни само колко изнася Китай и колко Германия и не се излагай толкова. Ако еврото се обезцени още малко не само че ще спре изтичането на работни места от Европа, а дори ще започне и обратния процес. Вече при САЩ и долара е съвсем различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Аз не знам точно за какъв износ се бори еврозоната, и за къде? То какво сериозно се произвежда в ЕЗ, че да се изнася евтино (при отслабено евро). Може би мерцедеси за Африка? Или Ферари за южна Америка? Един специалист каза, че проблема не може да се реши с фискални мерки. Аз мисля да му вярвам. Но това си е само негово и мое мнение, защото смятам, че формули от учебника не вършат работа вече. Евтино евро = повишен износ? За Германия може би? Да? От другата страна Япония обеценява бясно иената точно за да контрира долара и еврото. Всички масово печатат за да се разплатят и да са евтини. Единствения учебник, който трябва да прочетем е по история, в частта какво е ставало преди великата депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Вижте вероятно ще станем свидетели на координирани деиствия на двете централни банки Двете икономики създават близо 40 % от световния Б В П свързани и зависят една от друга и проблеми в едната създават проблеми в другата а от там и на световната икономика Какви могат да бъдат деиствията Масирано изкупуване на долари за да може да бъде отслабено еврото и стимулиран износа на Е С Намаление на лихвения % на Еврозоната Изкупуване на държавни дългове на с8трани от Еврозоната за да бъдат облекчени плащанията на лихви и тези страни да се предвижат към РАЗТЕЖ Нисколихвено кредитиране на банките Издаване на Еврооблигации - дори без съгласието на Германия Ако еврото се срути -наи големия губещ ще бъде |Германия Поверваите ми Какво ще стане -ще разберем днес и утре Чаооо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Wall Street да се забрани и вероятноста от кризи ще намалее със 80%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"Вече почти напълно убедени" тая комбинация така конструирана звучи като "отчаяно се надяват". Да не стане само после "Синдрома на изненадания удавник"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още