IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряване на ръста до 2,9% ще помогне за преодоляване на последиците от Санди

Предвиждането е на мениджъри в Goldman Sachs и Barclays

16:55 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ускоряване на ръста до 2,9% ще помогне за преодоляване на последиците от Санди

Американската икономика изглежда ще устои на насрещните ветрове от урагана Санди и бюджетните битки във Вашингтон, след като се ускори през третото тримесечие, пише в свой анализ Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната вероятно е нараснал с 2,9% на годишна база през периода юни-септември, смятат икономисти на Goldman Sachs Group Inc. и Barclays Plc.

Това би бил най-бързият тримесечен ръст през годината и би надхвърлил сериозно първоначалните оценки на американското министерство на търговията за ръст от 2%.

„Икономическият импулс се увеличава в известна степен“, тъй като фундаментите на частния сектор „се подобряват“, смята Ян Хациъс, главен икономист в нюйоркския филиал на Goldman Sachs.

Той прогнозира, че разширяването на икономиката през третото тримесечие ще бъде коригирано до 2,8%, а през четвъртото може да бъде постигнат допълнителен ръст от 1,7%.

Помощта идва от възстановяването на жилищния сектор, подсилвайки пазара на труда и оздравявайки финансите на домакинствата, които движат повишаването на потребителското доверие и разходите.

Макар че щетите, нанесени от урагана Санди, и очакваното затягане на фискалната политика означават, че ръстът ще се забави през настоящото и следващото тримесечия, най-голямата икономика в света може да изплува на повърхността на по-силни основи през втората половина на 2013 г.

Предвижданата корекция на БВП за третото тримесечие ще се дължи главно на по-ниския търговски дефицит и по-големия ръст на запасите от предварителните оценки, смятат икономисти. Данните трябва да бъдат оповестени на 29 ноември.

Макар че данните за натрупването на запаси „не съдържат в себе си знак за бъдещото развитие“, потребителските разходи през последните няколко месеца бяха „окуражаващи“, заяви на 15 ноември президентът на подразделението на американския Федерален резерв в Ричмънд Джефри Лакър. „Това е положителен сигнал за ръста“, добави той.

Един от сдържащите елементи по отношение на ръста са последиците от една от най-големите атлантически бури, връхлетявали някога САЩ. Продажбите на дребно през октомври намаляха за първи път от 4 месеца, а бурята се отрази тежко върху приходите на част от магазините. Спадът с 0,3% дойде след ръст от 1,3% през септември, като данните бяха коригирани в посока на повишение спрямо първоначално обявените.

Санди може да изтрие до 0,5 процентни пункта от БВП на САЩ за четвъртото тримесечие, смята Хациъс, докато Дийн Маки, главен икономист в нюйоркския филиал на Barclays, прогнозира „евентуален риск“ за свиване с 0,3 процентни пункта.

Последна актуализация: 18:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още