IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли Фед да настройва пазара за изтегляне на монетарните стимули?

Прекратяването на програмата за изкупуване на облигации няма да навреди на фондовия пазар, смятат анализатори

11:42 | 13.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започна ли Фед да настройва пазара за изтегляне на монетарните стимули?

Федералният резерв е очертал стратегия за преустановяване на програмата си за изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара на месец, като все още се дебатира кога ще започне този процес, посочва наблюдателят на Фед Джон Хилзенрат в статия за Wall Street Journal.

Като цяло спирането на програмата за вливане на ликвидност, която предизвика подем на пазара на акции и други рискови активи, се възприема като негативно, но е очаквано в САЩ от края на миналата седмица.

„Моментът за прекратяване на програмата ще зависи от данните за икономиката, като това вероятно ще стане най-рано през лятото“, коментират анализатори от Westpac. Според тях Фед вече е започнал да насочва пазарните настроения в посока, че вливането на ликвидност няма да е вечно.

Фед бе заявил, че ще поддържа основната си лихва между 0 и 0,25%, докато безработицата не спадне до 6,5%. Централната банка се ангажира също с месечни покупки на облигации, докато пазарът на труда не се подобри значително.

Американската икономика създаде 165 хил. нови работни места през април, което е доста над очакваното и свали безработицата до 7,5%. Новите молби за помощи при безработица пък са на най-ниското си ниво от 5,5 години насам.

„Смятаме, че от новата година повече няма да има вливане на ликвидност“, коментира Джеф Люис, пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management. Според него Фед няма алтернатива на смекчаването на своята програма на фона на по-силните икономически данни.

Люис вярва, че прекратяването на програмата няма да навреди на фондовия пазар, а напротив, тъй като това означава, че щатската икономика се представя по-добре.

Мартин Лакос от Macquarie Private Wealth също остава положително настроен относно акциите. „Централната банка се опитва да подготви пазарите, че вливането на ликвидност няма да продължи завинаги. Не мисля, че управляването на очакванията крие някакви рискове за пазара. Оставаме оптимистично настроени за акциите през следващите няколко години.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
С "вода"-та ни захранват централно, няма къде да отидеш :)) - плашат ни с режима, да се радваме и на ниския дебит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Тоз вярвал, оня вярвал, *** реалността е тази: http://***.usdebtclock.org/Споко, вода ще има за всички !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още