IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan се забърка в нов скандал - заради сделка на Monte dei Paschi

Американската банка не уведомила италианския банков регулатор за сключено споразумение за обезщетение при поемателство на хибриден инструмент

08:39 | 01.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знамето на американската инвестиционна банка се развява пред централата ѝ в Ню Йорк. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Знамето на американската инвестиционна банка се развява пред централата ѝ в Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Прокурорите твърдят, че италианската кредитна институция е сключила т. нар. споразумение за обезщетение с JP Morgan, което предпазва американската банка от евентуални загуби, свързани с FRESH 2008. От JP Morgan настояват, че никога не са се възползвали от обезщетението, което според тях „бе в сила в продължение само на броени дни“. „Никакво претенции за това обезщетение не са били отправяни когато и да било ... нито пък за облагодетелстване на JP Morgan или на някой от служителите ѝ“, категорични са от банката.

Облигациите FRESH са били емитирани като част от сделка, в която JP Morgan е действала като поемател на увеличението на капитала на Monte dei Paschi с 950 млн. евро, което трябваше да помогне на италианската кредитна институция да придобие Antonveneta от испанския си конкурент Santander. Придобиването бе обявено през ноември 2007 г. и бе завършено през май 2008 г.

Италианските прокурори твърдят, че сделката е криела реален риск за Monte dei Paschi, която вече е била затруднена и се е мъчела да да събере 9 млрд. евро за придобиването на Antonveneta. Те смятат също, че споразумението за обезщетение е нарушило изискванията, установени от италианската централна банка чрез осъществяването на емисията на FRESH 2008 по-скоро под формата на облигации, отколкото на хибриден финансов инструмент.

Monte dei Paschi е трябвало да покаже на централната банка, че разполага с достатъчно акционерен капитал, за да получи одобрение за придобиването на Antonveneta. На базата на информацията, получена официално от италианската кредитна институция, регулаторният орган е позволил на  Monte dei Paschi да прибави тези облигации като основен капитал от първи ред, увеличавайки капиталовата си база и позволявайки ѝ да покаже, че финансите ѝ са достатъчно стабилни за поглъщането на Antonveneta.

Централната банка най-напред е възразила срещу операцията с инструмента FRESH, заявявайки, че в първоначалната си форма той прекалено прилича на облигация, и е поискала промени, за да гарантира, че ако Monte dei Paschi не осъществи печалба, тя няма да има и финансови задължения към JP Morgan или към инвестиралите във  FRESH 2008. Прокурорите обаче твърдят, че тайното споразумение за обезщетение нарушава това изискване, възлагайки финансовата тежест от операцията единствено върху  Monte dei Paschi.

През февруари италианската банка получи спасителна помощ от държавата на стойност 4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Защо да спазват правилата, след като могат да си позволят да платят глоба в какъвто и да е размер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още