IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е изправена пред големи загуби заради операции с деривати

Контрактите са преструктурирани в разгара на кризата, като някои от тях са сключвани преди страната да приеме еврото през 1999 г.

10:39 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия е изправена пред големи загуби заради операции с деривати

Италия рискува загуби от милиарди евро от деривативни контракти, които са били преструктурирани в разгара на кризата в еврозоната. Това е посочено в доклад на италианското министерство на финансите, с който FT разполага.

В документа се хвърля светлина и върху финансовите тактики, които Рим е приложил, за да влезе в паричния съюз през 1999 г., отбелязва изданието, както и информация за дълговите сделки и експозиции през първата половина на 2012 г., включително преструктурирането на 8 деривативни контракта с чужди банки с обща номинална стойност 31,7 млрд. долара.

Според изданието докладът не отразява пълната картина на потенциалните загуби на Италия. От него обаче става ясно, че финансовото министерство в Рим е преструктурирало плащанията към няколко чужди банки, но в някои случаи това е станало при по-неизгодни за Италия условия.

В доклада не са посочени имена на банки, както и подробни данни за въпросните контракти. Според експерти обаче те са датирани към края на 90-те години на миналия век. По това време – точно преди Италия да приеме еврото, Рим е привеждал сметките си в ред, за да изпълни целите за дефицита, определени от Европейския съюз (ЕС) за присъединяването на първите 11 страни към паричния съюз.

През 1995 г. бюджетният дефицит на Италия е бил 7,7%. До 1998 г., която е ключова за влизането на страната в еврозоната, той вече е редуциран до 2,7%, като тогава това е най-големият спад на дефицита сред всичките 11 държави, които приемат еврото през 1999 г. В същия период се наблюдава незначително увеличаване на постъпленията от данъци в хазната, а правителствените разходи като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) са се понижили съвсем леко.

В началото на тази година докладът е бил внесен при италианските държавни одитори. Според високопоставен представител на властта в страната, пожелал анонимност, одиторите са поискали намесата на финансовата полиция, след като са видели доклада.

През април финансовата полиция е поискала от Мария Каната, която оглавява италианската агенция за управлението на публичния дълг, да даде допълнителна информация във връзка с доклада, включително и по оригиналните деривативни контракти, уточнява източникът на изданието.

Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още