IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън защити енергично стимулиращата политика на Фед

Тя оправда нуждата от ултра-ниски лихви и от програмата за изкупуване на активи като съществени за поддържане на крехката икономика

20:44 | 14.11.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джанет Йелън защити енергично стимулиращата политика на Фед

Номинираната за нов председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън изрази енергична защита за програмата на централната банка за изкупуване на активи, аргументирайки се, че тя е допринесла съществено за икономическия растеж и е подобрила трудовия пазар, съобщава Financial Times.

Коментарите й бяха направени по време на изслушване пред сенатската банкова комисия относно утвърждаването й като председател на американската централна банка след края на мандата на Бен бернанке през януари.

Във встъпителното си изявление Йелън оправда нуждата от ултра-ниски лихви, както и от програмата на Фед за изкупуване на активи за 85 млрд. долара месечно, като съществени за поддържане на крехката икономика, която все още страда от влиянието на рецесията и финансовата криза. Според нея ползите от извънредната политика на Федералния резерв надвишават разходите.

„Безработицата спадна от пика от 10%, но нивото от 7,3% през октомври все още е твърде високо, отразявайки трудов пазар и икономика, които са доста под потенциалното си ниво“, каза тя.

„Поради тези причини Федералният резерв използва своята монетарна политика, за да подпомогне едно по-стабилно възстановяване. Силното възстановяване в крайна сметка ще позволи на Фед да ограничи стимулиращите мерки и осланянето на неконвенционални инструменти като покупката на активи.“

След първия й отправен въпрос от председателя на комисията, демократът Тим Джонсън, Йелън изрази подкрепата си за разхлабена парична политика, говорейки за проблемите, които създава дългосрочната безработица. Тя повтори ангажимента си за допълнително понижаване на безработицата, като същевременно инфлацията се държи под контрол.

Йелън каза, че политиката на Фед не е предначертана, като не поясни дали централната банка може да започне ограничаване покупките на активи. След силните данни за заетостта през октомври някои икономисти вярват, че Фед може да предприеме такава стъпка още през декември, но повечето смятат, че това няма да стане преди края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
:))) - много си зле човек - честно! мислене няма, само гойски надежди и самочувствие:"Ето така уж ти казват, но всъщност нищо конкретно не ти казват понеже ще решават пак" - има, лъжат маймуни като теб!! - аз това ти казвам -че уж има, и по твоята логика /наркоман-доза-време-ефект/ трябва да има... и те искат ти да си мислиш така - а затова ти казват ПУБЛИЧНО процент..." значи ако някой не е съгласен с теб ти непременно си правия и виждаш аргументите му, а той непременно не вижда твоите." - Не разбира се - не трявбва да е така, но досега винаги е било така и за теб е така и затова ти написах това :)) - ти не ме питаш да ти кажа как е и да видиш колко е просто и стройно всичко - в баланс и обяснение на всичко! А налагаш някакви субективни тъпотии в реб ан алгоритъм от рода на: Те искат, ама не знаят, и не могат и затова лъжат, ама после казват какво са решили, ама пак не знаят точно... ГЛУПОСТИ!!!Чесно - толкова ограничени мнения не бях коментирал и толкова не вдяващ също..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
eldred
преди 10 години
" аз не мисля това, те ми ги задават публично - аз не си измислям зададения 6.5% праг на безработица! - та как хем ми го казват, хем не е публично??"Как хем ти го задават, хем не е публично ли? Ами ти сам си си отговорил на този въпрос затова реших, че не е нужно да ти го обяснявам. Хайде да ти припомня какво сам написа по-рано: "А те казват - уж като падне до 6,5% ще направим еди-какво си, но ще решим пак!"Ето така уж ти казват, но всъщност нищо конкретно не ти казват понеже ще решават пак."за мен целите са други и накрая се обединяват в конкретен план!"Ами виж сега всеки форумен всезнайко може да се прави на разбиращ като обяснява за някакъв план. Я разкажи за тоя план по-подробно , какъв е какво цели, как ще го постигнат и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
eldred
преди 10 години
" не , аз виждам какви са аргументите му, но той не вижда моите!"Ох боже, значи ако някой не е съгласен с теб ти непременно си правия и виждаш аргументите му, а той непременно не вижда твоите. Както казах явно дори не се нуждаеш да знаеш нечии аргументи ти вече си решил, че си прав."- това е твое мнение и очакване! аз не мисля така! :)"Виждаш ли, че изобщо не зацепваш какво се опитвам да ти кажа. Аз никъдев не казвам, че това е мое очакване. Аз не очаквам това, това се очаква по принцип от една централна банка. По тази причина съществуват. От тук се поучават и "противоречията" които виждаш в аргументите ми и "оборваш" в другите си постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Това което ФЕД твърдят е, че те могат да преценят кога да намалят стимулите и ще го направят когато преценят, че е дошъл момента - т.е. имат алгоритъма. Това което аз казвам е, че те лъжат понеже нямат план за спиране на стимулите. Това което винаги съм твърдял включителноо и в този форум е, че веднъж започнало печатането на пари уж да се спаси икономиката няма да има спиране." - значи и в двата случая имат алгоритъм, замо че единия случай е публичен/лъжлив алгоритъм/, а в другия - реалния /скрит алгоритъм/ ...А защо решаваш, че след като правят едното, а казват другото, след като и двете се контролират, то нямат план?... Дори и той да не включва /според теб/ спиране на стимулите?? - значи /според теб/ това е скрития план, а не липсата на такъв!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"За това се предполага, че те измислят стратегия и задействат лостовете си за управление на икономиката така че пазарите го научават впоследствие в момента в който ФЕД реши, че е правилен." - Уауу ... противоречие:Значи хем имат алгоритъм, хем нямат! че го и крият... до момента "в момента в който ФЕД реши, че е правилен." !!"Самата идея за централната банка е, че тя има алгоритъм но никога не съобщава предварително намеренията си. От тук идва и грешката ти, че данни трябва да има. " - *** как ме определи без да разбираш даже какво ти казвам бе умник :)))Хайде пак: - Данни ТРЯБВА да има по твоята логика: "Само слуховете за това сериозно разклащат пазаритеи на ФЕД не им остава нищо друго освен като всеки наркоман който не иска да признае, че е пристрастен към дрогата повтярят, че могат да спрат дозите когато си поискат, но за момента няма да го направят. "От тук тръгна разговора, но не можа да разбереш какво ти отговорих още първия път: наркомана няма ли параметри на процеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Тоест, ако някой не е съгласен с теб ти дори не се нуждаеш да знаеш какви са аргументите му, а автоматично решаваш, че не те е разбрал. " - не , аз виждам какви са аргументите му, но той не вижда моите!"Грешката ти е, че мислиш, че тези данни непременно трябва да са публични. " - аз не мисля това, те ми ги задават публично - аз не си измислям зададения 6.5% праг на безработица! - та как хем ми го казват, хем не е публично??"От ФЕД се очаква да може да контролира инфлацията, безработицата и т.н." - това е твое мнение и очакване! аз не мисля така! :) - за мен целите са други и накрая се обединяват в конкретен план! До някъде си прав за думичката "контролира" защото плана се контролира, но съм сигурен че контекста в който я ползваш е грешен /ползваш я спрямо твоите субективни очаквания/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
eldred
преди 10 години
Това което ФЕД твърдят е, че те могат да преценят кога да намалят стимулите и ще го направят когато преценят, че е дошъл момента - т.е. имат алгоритъма. Това което аз казвам е, че те лъжат понеже нямат план за спиране на стимулите. Това което винаги съм твърдял включителноо и в този форум е, че веднъж започнало печатането на пари уж да се спаси икономиката няма да има спиране. Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
eldred
преди 10 години
"(-) значи че не ме разбира - и затова обръщам специално внимание -> да ме разбере!"Тоест, ако някой не е съгласен с теб ти дори не се нуждаеш да знаеш какви са аргументите му, а автоматично решаваш, че не те е разбрал. Прекрасно :)"Искам да ти под-"скажа", че на твоето ниво на анализ, би било нормално да има конкретни данни"Абсолютно невярно. Единственото за което си прав е, че всеки алгоритъм дори и сгрешен работи по определен метод и ползва конкретни данни. Грешката ти е, че мислиш, че тези данни непременно трябва да са публични. От ФЕД се очаква да може да контролира инфлацията, безработицата и т.н. За това се предполага, че те измислят стратегия и задействат лостовете си за управление на икономиката така че пазарите го научават впоследствие в момента в който ФЕД реши, че е правилен. Самата идея за централната банка е, че тя има алгоритъм но никога не съобщава предварително намеренията си. От тук идва и грешката ти, че данни трябва да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
(-) значи че не ме разбира - и затова обръщам специално внимание -> да ме разбере!А за "Щяло да има конкретни данни, ако не искат да си признаят, че са пристрастени." - прочети ме пак! Искам да ти под-"скажа", че на твоето ниво на анализ, би било нормално да има конкретни данни - ти не казваш че ЛЪЖАТ и МАНИПУЛИРАТ, а че работят по алгоритъм който е сгрешен! Всеки алгоритъм, дори и сгрешен работи по определен метод и ползва конкретни данни... Та затова ти написах простичко, че ако беше така, то нямаше проблем да има и данни ->Например /сигурен съм, че се мислиш за достатъчно умен и няма да ме разбереш никога, но ще пробвам за последно/, ФЕД казва - безработицата пада до 6,5% и правим еди какво си - това е алгоритъм, приложим при Не-лъжене и Не-манипулирани и конкретни данни - в примера 6,5%!А те казват - уж като падне до 6,5% ще направим еди-какво си, но ще решим пак! От тук следва, че алгоритъма е друг иако работи с точни числа то не са тези и т.н. и т.н. ... което е лъжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
eldred
преди 10 години
Щяло да има конкретни данни, ако не искат да си признаят, че са пристрастени. Ти логиката и смисъла май за нищо ги нямаш.А за минусчето не ми плачи не съм ти го сложил аз. Много сте ми забавни потребителите които започнете да се оплаквате и обяснявате, че някой в интернет ви сложил минус на коментар. Толкова да се засегнеш, че специален коментар да пуснеш по този повод. Инфантилна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още