IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите започва – какво да очакваме?

Очакванията са за нов ръст на корпоративните печалби, за второто полугодие прогнозите са той дори да е двуцифрен

15:43 | 04.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сезонът на отчетите започва – какво да очакваме?

Започващият през следващата седмица сезон на отчетите в САЩ може да даде нов тласък на възхода на американския фондов пазар. По традиция първи от големите компании своите резултати за полугодието ще обявят от Alcoa – във вторник. В петък пък се очаква първият отчет на голяма банка – Wells Fargo.

„Видяхме доста добри ръстове на борсата, в основната им част подкрепени от корпоративните резултати или от очакванията за увеличение на печалбите“, коментира Тобиас Левкович от Citigroup за CNBC.

„Това, което трябва да чуем от мениджмънта на компаните при представянето на отчетите, е, че те са спокойни от перспективите. Добрата новина е, че предварителните обявявания на резултати са по-малко в сравнение с предишното тримесечие. Компаниите изглежда се чувстват относително комфортно с резултатите си. Истинският въпрос е дали ще бъдат намалени очакванията за второто полугодие“, обяснява той.

До момента 133 дружества от S&P 500 са дали предварителни данни за резултатите си. За 97 компании те са негативни, за 24 – позитивни, а останалите 12 са постигнали резултати, съвпадащи с пазарните нагласи.

Това означава, че съотношението негативни срещу позитивни изненади е 4 към 1, което е най-ниското от края на 2012 година насам. През първото тримесечие на 2014 година съотношението беше 5,9 към 1, а през второто тримесечие на 2013 – 5,5 към 1.

Вчера индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average затвори над 17 000 пункта за пръв път в историята, а S&P 500 поставя рекорд след рекорд, напредвайки към стойност от 2 000 пункта. За кратката търговска седмица двата индекса напреднаха с по 1,3 на сто.

„Очакваме печалбите за второто тримесечие да нараснат с около 7 на сто. Някои биха казали, че пазарът вече е отразил това“, обяснява Левкович. За второто полугодие специалистът очаква ръст на корпоративните печалби с 10 на сто.

Консенсусната прогноза на Wall Street е, че през второто тримесечие на 2014 година печалбите са нараснали с 6,1 на сто. Най-слабо увеличение се очаква във финансовия сектор – 2,7 на сто, а най-силно – при технологичните компании. Прогнозата за тях е ръст на печалбата с 12,3 на сто, пише CNBC.

Анализаторите са по-оптимистични за втората половина на годината, като според анкета на Ройтерс за третото тримесечие се очаква ръст на корпоративните печалби от 10,9 на сто, а за четвъртото – 11,9 на сто.

Последният случай, когато компаниите от S&P 500 постигнаха двуцифрен ръст на печалбата, беше през третото тримесечие на 2011 година. Тогава той възлезе на 18 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
как какво да се о4аква?стъкмистика кво хахахха и рулетката с залаганията ще се развъртии с пълна силааа...инсайдърите ще лапат поредните милиони баламите ще броят върхове и дънца и ще треперат дали ще има трохи4ка за ве4еря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
John Gotti
преди 9 години
Час по-скоро трябва да излязат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още