IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните банки печелят от лихвената политика на Фед

Досега през годината те са получи общо 4,7 млрд. долара от централната банка под формата на лихви за държаните от тях резерви

13:32 | 30.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждестранните банки печелят от лихвената политика на Фед

Чуждите банки в САЩ се оказват неочаквани печеливши от лихвената политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) като вероятно ще продължат да печелят, докато централната банка променя лихвените равнища, пише Wall Street Journal.

Базираните извън САЩ финансови институции са получили близо половината от 9,8-те млрд. долара лихви от началото на годината, които Фед е платил на банките за парите, наричани резерви, които те държат в централната банка. Освен това планираното повишаване на лихвите от Фед предполага, че тези плащания ще нараснат през следващите години.

Въпреки че като част от общите приходи на банките лихвените плащания от Фед представляват малък дял, те са източник на практически безрискови приходи за чуждите банки. Тези с най-големи резерви във Фед са Deutsche Bank, UBS, Bank of China и Bank of Tokyo-Mitsubishi, според документи. Американските кредитори JP Morgan Chase, Wells Fargo и Bank of America също са големи вложители на резерви във Фед според документите.

Зад плащанията стоят сложни взаимовръзки между нови правителствени регулаторни практики и нови методи, чрез които Фед контролира лихвените равнища в краткосрочен план.

Лихвените плащания на Фед към чуждите банки възлизат на 4,7 млрд. долара досега през годината, спрямо 5,1 млрд. долара миналата година и се очаква размерът им да се увеличи с повишаването на лихвите. Фед прехвърля по-голямата част от печалбата си към американското финансово министерство, така че нарастването на лихвите, които трябва да бъдат плащани на банките може да доведе до свиване на средствата, които отиват за американските данъкоплатци, обявиха от Фед.

Според някои наблюдатели това може да се превърне в политическо предизвикателство пред централната банка, особено плащанията към чуждите банки. 

„Истината е, че Фед ще трябва да плаща много големи суми по лихви на банките“, коментира  бившият президент на Фед в Сейнт Луис Уилям Пуул. „Много е вероятно някои политици да забележат това и имайки предвид демагогските нагласи на някои от тях на Фед може да се наложи да се обяснява надлъж и шир“.

По изчисления на Wall Street Journal резервите на чуждите банки във Фед са нараснали от по-малко от 20% преди началото на финансовата криза до близо 50% днес. От 2009 г. насам чуждите банки са спечелили близо 5 млрд. долара, заемайки евтини долари, често при лихва от под 0,10% на пазарите за краткосрочно финансиране, които след това депозират във Фед при лихва от 0,25%.

Това, че резервите до голяма степен са собственост на чужди банки, се дължи отчасти на факта, че регулаторните изисквания обезсърчават местните кредитори да държат във Фед повече резерви, отколкото се нуждаят.

При местните американски банки обаче се наблюдава друга тенденция. Броят на техните клонове намалява до най-ниския им брой от 2005 г. насам, тъй като банките все повече се ориентират към онлайн услугите, за да съкратят разходите си.

Броят на банковите клонове в САЩ намалява с 1,6 хил. до 94,7 хил. към 30 юни 2014 г., отчитайки спад от 1,7% на годишна база, сочат данни на Federal Deposit Insurance Corp. Спадът е пети пореден и е най-големият на годишна база през последните поне две десетилетия.

Големите и малки кредитори затварят своите клонове за сметка на развиване на мобилните си възможности. По този начин банките освен че следват желанията на потребители си спестяват и пари, когато клиентите им извършват операции посредством своите латпопи или смартфони. Директорът в Bank of America Тонг Нгуйен отчита, че делът на онлайн банкирането нараства с около 20% през последните няколко години, докато трафикът в клоновете спада с най-малко 10 на сто.

Именно Bank of America е затворила най-много свои клонове, като тя вече разполага с малко над 5 хил., спрямо близо 5,4 хил. година по-рано. Най-вече благодарение на тези се действия банката успява да съкрати разходи на стойност 4 млрд. долара през последните няколко години, по данни на RBC Capital Markets.

Клоновете на Citigroup намаляват до 958 от 1 031. Наскоро банката се съгласи да продаде 41 свои клона в Тексас на BB&T. За последните 2 години Citigroup е отворила 19 нови клона и е обновила други 89, посочи неин представител.

Wells Fargo е единствената от четирите най-големи банки, която увеличава броя на клоновете си спрямо миналата година. Той нараства със 17 до 6 310 към 30 юни 2010 г.

Като цяло броят на клоновете намалява в почти всички щати като най-големите спадове са регистрирани във Флорида, Илинойс, Охайо и Пенсилвания. Хаваи, Масачузетс, Монтана, Роуд Айлънд и Уайоминг отчитат леки повишения в броя на банковите клонове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още