IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес за 333 млрд. долара

Pfizer и Allergan преговарят за създаването на най-голямата фармацевтична компания

18:34 | 29.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Pfizer работи с размах. Ако погледнем назад към големите сделки в историята на  фармацевтичната индустрия, то глобалният пазарен лидер вече играе сериозна роля. В края на хилядолетието Pfizer предложи 93 млрд. долара за своя конкурент Warner-Lambert. Две години по-късно за 65 млрд. долара бе погълната шведската компания Pharmacia. През 2009 г. Pfizer даде също 65 млрд. долара за производителя на лекарства Wyeth.

Но онова, което сега си е наумила Pfizer, би засенчило всички досегашни придобивания в сектора. Според информация на Wall Street Journal концернът преговаря с мениджмънта на конкурента си Allergan за придобиване. В статията няма детайли за възможната цена на сделката, а Allergan потвърди по-късно преговорите.  

Ако се комбинират пазарните капитализации на двете компании, ще се получи концерн със стойност от около 333 млрд. долара. Allergan се оценява на 119 млрд. долара, а ако се изходи от убеждението, че купувачът ще предложи премия от поне 20 на сто над сегашния курс, обемът на придобиването може да надмине 150 млрд. долара.

Така Pfizer може да остане верен на своя лозунг да разкрасява продуктовото си портфолио на всеки няколко години с нова голяма сделка. Слабостта в собствения развоен център, в комплект с изтичането на патентите за досегашни двигатели на приходите, като например лекарството за потентност Viagra, тази комбинация винаги е била водещ мотив за американците да се отправят към следващото милиардно приключение, обобщава германският Handelsblatt. 

Това ще играе роля и при плана за Allergan. Компанията е типичен продукт на сливанията в бранша през изминалите години. Едва през пролетта на 2015 г. Allergan от Калифорния бе погълната от ирландския Actavis и даде името си на комбинираното дружество.

Обединяването на Allergan и Pfizer, която е на стойност 219 млрд. долара, ще създаде най-голямата група в здравната индустрия в света с по-голяма пазарна капитализация от Johnson & Johnson, която се оценява на 278 млрд. долара.

Предполага се, че зад предложението за Allergan стои и логика за преместване на централата извън САЩ, като се има предвид, че производителят на ботокс е базиран в Дъблин.

Властите в САЩ се опитват да се противопоставят на подобен род сделки и това бе причина за провала на покупката на Shire Plc от AbbVie Inc, но не е ясно как това ще се отрази на потенциалните данъчни предимства от сделката Pfizer-Allergan.

Pfizer е най-голямата фармацевтична компания в САЩ. Името ѝ се спряга и за потенциален купувач на GlaxoSmithKline Plc и Shire - акциите на тези две дружества спаднаха съответно с 1,5% и 1,8% в четвъртък сутринта в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
За някои фармация, за други ФарМафия !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 8 години
монополизирането на този бизнес хич не е добре ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
mrynmryn
преди 8 години
Има сайтове, които предлагат кейове за антивирусни, естествено за година, на цени от сорта на 2-10лв., ако това ти е голям проблем, аз лично не ползвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още