IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer договаря неустойка от 2-3% при провал на сделката с Allergan

В случай че Pfizer се откаже от придобиването, ще трябва да плати между 3 и 3,5 млрд. долара на конкурента си

14:32 | 20.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичният гигант Pfizer води преговори с Allergan за договарянето на неустойка в размер на 2-3% в случай на оттегляне от сделката за придобиване, което съответства на практиката, съобщава Ройтерс, базирайки се на информация на запознати източници. Преговорите за неустойка са знак на доверие, че сливането може да преодолее регулаторните препятствия.

Неустойката, която трябва да бъде платена от Pfizer, в случай че се откаже от споразумението с Allergan, ще е в диапазона между 3 и 3,5 млрд. долара от цялата стойност на сделката, възлизаща на 150 млрд. долара. Това я прави една от най-скъпите неустойки в историята в доларово изражение. Те обикновено са обвързани с размера на придобиваната компания. Според един от източниците глоба от 2-3% е на долната граница при подобни сделки.

Едно от основните регулаторни опасения около сливането на Pfizer и Allergan е свързано с централата на обединената компания. Базираната в САЩ Pfizer може да се премести в Ирландия, където е разположена Allergan, за да се възползва от по-ниските данъчни ставки. Т.нар. данъчни инверсии са причина за други сделки за сливане до момента, но американското министерство на финансите планира да ги ограничи.

Най-голямата неустойка, договаряна до момента, е в размер на 10 млрд. долара и е по придобиването на 45-процентовия дял на Vodafone Group във Verizon Wireless от страна на Verizon Communications за сумата от 130 млрд. долара.

Най-голямата изплатена неустойка до момента е в размер на 4 млрд. долара, когато придобиването на T-Mobile от AT&T за 39 млрд. долара не получи одобрението на регулаторите през 2011 г.

Източници, поискали анонимност заради конфиденциалността на преговорите, предупредиха, че неустойката и други аспекти по сделката все още не са финализирани и че компаниите изчакват министерството на финансите да разкрие ревизираните правила по инверсиите.

Pfizer се опитва да договори цена между 370 и 380 долара на акция на Allergan, твърди друг източник. Акциите на Allergan се търгуват за около 302,05 долара за брой, а тези на Pfizer – за 32,29 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още