IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината плодове и зеленчуци в САЩ отиват на боклука

Това се дължи на култа към перфекционизма

10:08 | 17.07.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В американските магазини няма място за &quot;грозни&quot; плодове и зеленчуци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В американските магазини няма място за "грозни" плодове и зеленчуци. Снимка: Ройтерс

„Грозни“ зеленчуци и плодове никога не си проправят пътя към етажерките на магазините в САЩ. Както пише британският Guardian, там около 50% от прибраните плодове и зеленчуци отиват на боклука – не заради неблагоприятни метеорологични услови, а „заради култ към перфекционизма“. Материалът се основава на официални данни и интервюта с фермери, служители на логистични компании, държавни служители и научни работници.

Така например посредниците вече изкупуват само визуално перфектни стоки. Така значителна част от културите остават на полето - само заради външния вид. Като пример са посочени гроздови насаждания, които са изгнили само заради това, че тяхната форма не отговаря на желанията на крайния потребител.

Фермерите считат, че между 25 до 50 на сто от реколтата отпадат по такива причини.

„Imperfect Produce" („несъвършени стоки“) е услуга за доставки в областта на Сан Франциско, която е специализирана в дистрибуцията на "грозни" храни, както е посочено на сайта ѝ. Компанията прогнозира, че най-малко една пета от произведените зеленчуци и плодове остават по полетата само поради оптични причини.

Според материала на Guardian голяма част от плодовете отпадат по време на транспорта, като в повечето случаи става дума за сравнително непокътната стока. Според проучване на правителството само на ниво търговци и потребители годишно на боклука се озовават стоки на стойност 160 млрд. долара, което съответства на около една трета от стойността на продуктите в търговската мрежа.

Икономисти и анализатори твърдят, че това създава и значителен екологичен проблем – все пак производството поглъща значителен ресурс. От друга страна става дума и за хуманитарен проблем, предвид кризите с изхранването на населението в целия свят. 

Според  Guardian в световен мащаб се изхвърлят около една трета от произведените хранителни стоки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
jori
преди 7 години
Има логика в това което се случва. Ясно е че в САЩ обичат ГМО, но ако един ГМО зеленчук изглежда изродски, то може би има нещо сбъркано в самия ГМО процес и наистина е по-добре да не се консумира. Ако беше естествен сорт ясно е че може да се консумира безопасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Култ към глупостта и тържество на идиотизма...нека да ядат ГМО *** и да си плащат за гаврата над природата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още