IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц оцени с двойка познанията на Тръмп за икономиката

За разсъжденията на Тръмп върху икономиката студент би получил най-слабата оценка, коментира Нобеловият лауреат

10:20 | 19.09.16 г. 38
<p>
	Джоузеф Стиглиц.&nbsp;<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив, Ройтерс

Американската икономика ще загуби много, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори и наложи нови тарифи за вноса от Китай, заяви Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц в интервю за Bloomberg.

Kрайният резултат ще бъде търговска война, корекция на стандарта на живот в САЩ и загуба на работни места, заяви 73-годишният Стиглиц в разговор от Хонконг.

На въпрос какво ще бъде икономическото въздействие от повишението на тарифите за внос на китайски стоки, икономистът обясни, че това ще има две незабавни последици.

От една страна, веднага ще падне стандартът на живот на американците, които зависят от евтините китайски стоки. Според него вероятността тези отрасли да се завърнат в САЩ е много ниска.

От друга страна, ще има ответен удар. Китай в рамките на Световната търговска организация има правото да налага репресивни мерки срещу всички неща, които купува от САЩ.

Това може да се превърне в търговска война. Унищожените работни места ще бъдат повече от създадените. Ефектът върху заетостта ще бъде отрицателен. САЩ ще бъдат най-големият губещ, предупреждава Стиглиц.

„В търговията ние губим сравнителното си предимство, отчасти защото нямаме добра производствена политика. Все още имаме предимството на технологиите. Никой икономист никога няма да каже да погледнете двустранната търговия, защото това е глобална търговска система.

Ние може да купуваме промишлени стоки и да имаме търговски дефицит с Китай, но тогава продаваме стоки на друго място. Не може да се гледа на това по двустранен начин. Цялата рамка, в която той разглежда икономиката е нещо, за което студент по икономика би получил най-слабата оценка. Той просто не разбира много от икономика”, заяви Нобеловият лауреат.

За китайската икономика професорът от Колумбийския университет не очаква твърдо приземяване, въпреки че изрази загриженост за използването на кредити с цел подхранване на икономическия растеж. В навечерието на очакваната с нетърпение среща на Централната банка на Япония Стиглиц каза още, че не очаква никакви фойерверки от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За фантазиите на Клинтън ше ни открехнеш ли , гледам чуваш я тая материя .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Ако това беше вярно Куба и Северна Корея щеше да са рая на Земята, а Южна Корея щеше да опашкар, където 1/3 от корейците даже не си дояждат. Всъщност ако толкова много ти харесват държави като тези лично ще ти подаря еднопосочен самолетен билет за някоя от тях, която си избереш сам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Стиглиц разбира от икономика. Както всъщност и Тръмп. Двойката е за шaрaните, които се връзват на популистките му фантазии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 7 години
по същата логика да турим пайнера за президент ??? иначе тръмп е загубил повече пари от колкото е изкарал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 7 години
именно така трябва да се управлява държава, защото държавата сама по себе си е едно много голямо семейство и е здрава, когато то е здраво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 7 години
говоренето на изуст винаги е било по лсено от истинското управление на държавата.. кво ни на хала сега, без войни, всичко се развива с най-бързи темпове но ти викаш че по зле не е било, смятай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
QUANTUM
преди 7 години
Сега както се казва, като нправите 5B долара може да коментирате. Иначе звучи много ценично, хора, които не са изкарали 1 лев, долар да дават оценки за това колко знае или не Тръмп...Точно и затова харесвам Тръмп защото е направил нещо - и колкото и да е сканален - а разни Клинтоновци, като Сергей Станишев и ко дето 1 лев не са изкарали да казват какво трябва да се прави. Иначе Стиглиц си е преподавател човека, той гледа от гледна точка на книгата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Бизнес делата на Тръмп са доказателство за истинността на подобни оценки.И дългата данъчна ревизия също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Ако управляваш държавата подобно на някое семейство със сигурност ще я доведеш до икономическа и социална разруха и разцвет на корупцията и шуробаджанащината. Именно заради безумния метод наречен социалдемокрация, който си описал, днес сме на този хал - затънали в дългове за неща, които никога не сме потребявали а парите са отишли за социални помощи на малцинствата, купуване на гласове или в джобовете на някой корупиран политик. Никога разпределението на ресурси в една държава не трябва да е свързано с нуждите на гражданите, а винаги само с техния принос минал, настоящ или бъдещ към тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
divo
преди 7 години
По прилича на управление на семейство:Например, няма да уволниш 7 годишната си дъщеря и да я пратиш на улицата да иска шоколадче от някой чичко. Или няма да вземеш заем от комшията, за да платиш на сина си за измие чиниите в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още