IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите индекси в САЩ записват леки повишения*

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се смята за най-добрия показател за страха на пазарите, се повиши с около 1%

17:22 | 04.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват в тесни граници в петък след публикуването на данните за заетостта през октомври, съобщава CNBC.

Американската икономика с изключение на земеделския сектор добавя 161 хил. работни места през октомври, показват данните на Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха 175 хил. нови позиции.

Нивото на безработица се връща на 4,9%, след като през септември се повиши до 5%.

По-широк измерител за безработицата включва американците, спрели да търсят работа и които работят на намалено работно време, но не защото искат, а защото фирмите не могат да ги назначат на пълен ден. Този показател се понижава до 9,5% което е най-ниското ниво от април 2008 г. 

Ръстът на заплатите се ускорява от 0,3% през септември до 0,4% на месечна база през октомври. Това е най-резкият ръст от юли тази година. На годишна база също има ускорение от 2,6% до 2,8%, което пък е най-резкият скок от юни 2009 г. Очакванията бяха стойността да остане без промяна.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с около 25 пункта, широкият S&P 500 записва ръст от 0,32% и изглежда е напът да сложи край на осемдневната губеща серия, а най-добре се представя секторът на здравеопазването. Технологичният бенчмарк Nasdaq се повишава също с 0,32%.

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се смята за най-добрия показател за страха на пазарите, се повиши с около 1% до около 22,4 пункта. Тази седмица измерителят записа ръст от 40%.

Пазарните участници следят внимателно и развитията от последните дни на предизборната кампания в САЩ. Във вторник, на 8 ноември, американците ще трябва да избират между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт заяви в петък, че повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ през следващите две години ще бъде „много“ постепенно на фона на очакванията за устойчиво разширяване на икономиката и стабилен ръст на заетостта.

По-късно изявления ще имат председателят на Фед за Далас Робърт Каплан и вицепредседателят на институцията Стенли Фишер.

Доходността по двегодишните американски държавни облигации е около 0,81%, тази по 10-годишните ценни книжа – около 1,79%.

Доларът се търгува без съществено изменение спрямо кошница валути, като едно евро се обменя за около 1,109 долара, а курсът на йената е 102,9 йени за долар.

Американският лек суров петрол WTI и европейският бенчмарк Брент записват леки понижения до съответно 44,61 долара и 46,16 долара за барел.

Златото се търгува без изменение на ниво 1 303,15 долара за тройунция.

Данните са актуални към 17:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още