IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите в САЩ добавят 161 хил. работни места през октомври

Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха 175 хил. нови позиции

15:33 | 04.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика с изключение на земеделския сектор добавя 161 хил. работни места през октомври, показват данните на Министерството на труда, цитирани от CNBC. Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха 175 хил. нови позиции.

Нивото на безработица се връща на 4,9%, след като през септември се повиши до 5%.

По-широк измерител за безработицата включва американците, спрели да търсят работа и които работят на намалено работно време, но не защото искат, а защото фирмите не могат да ги назначат на пълен ден. Този показател се понижава до 9,5% което е най-ниското ниво от април 2008 г. 

Ръстът на заплатите се ускорява от 0,3% през септември до 0,4% на месечна база през октомври. Това е най-резкият ръст от юли тази година. На годишна база също има ускорение от 2,6% до 2,8%, което пък е най-резкият скок от юни 2009 г. Очакванията бяха стойността да остане без промяна. Динамиката при заплатите се следи внимателно от Федералния резерв на САЩ, а ускорението може да говори за инфлационен натиск.

Както подсказаха и данните на ADP от сряда, най-много са новите работни места в сектора на услугите – 43 хил., като 8 хил. от тях са в дизайна на компютърни системи. Здравеопазването допринася с 31 хил. нови позиции. Във финансовия сектор повишението е 14 хил.

В доклада на министерството става ясно, че данните за септември са ревизирани нагоре, при това ръстът е голям: от първоначално съобщените 156 хил. до 191 хил. нови работни места. Затова на практика има забавяне от септември към октомври.

Стойностите за август също са ревизирани във възходяща посока: от 167 хил. до 176 хил.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още