IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Американската политика поема в безразсъдна, националистическа посока

На фона на тази опасност е тъжно, когато големите влиятелни компании остават мълчаливи, смята професорът по икономика в Харвард

10:23 | 02.02.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият американски министър на финансите Лоурънс (Лари) Съмърс разкритикува силно икономическите предложения на новото правителство на САЩ и призова американските компании да се противопостави на администрацията на Доналд Тръмп.

„Изглежда, че американската политика поема в безразсъдна, националистическа посока", заяви професорът по икономика в Харвард пред германския Handelsblatt

По думите му правителството застрашава икономическите интереси на американските граждани и предприятия.

„На фона на тази опасност е тъжно, когато големите влиятелни компании остават мълчаливи", казва Съмърс. „Ще видим дали бизнес лидерите ще проявят смелост на срещата с правителството в петък свободно да изразят критика, или ще легитимират политиката на новото правителство и ще я придружат с аплодисменти“, поясни още специалистът.

Според него става дума „морален тест" за икономиката.

По отношение на отправените от страна на правителството на САЩ критики за високия търговски излишък на Германия, Съмърс заяви, че Берлин със сигурност може да направи повече, за да намали излишъците.

„Германците могат да увеличат заплатите в страната. След това повече работници ще могат да участват в просперитета. Фискалната и данъчната политика със сигурност все още разполагат с пространство за действие, за да се насърчат инвестициите в инфраструктура и така да се стимулира вътрешното търсене", предлага професорът по икономика.

Съмърс призовава европейците да се обединят в още по-тесен съюз предвид критиките от Вашингтон.

„Европа трябва да продължи процеса на интеграция. Но европейците също така трябва да играят по-голяма роля в света, а не бива да се занимават само със себе си, както през предишните няколко години. Аз съм доволен, че канцлерът Ангела Меркел призна това и се надявам, че го съзнава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Те дори не са капиталисти, а любители на държавно генерирани кинти и им настръхват косите при мисълта за вдигане на лихви, защото кеша започва да тече обратно на течението на реката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 7 години
ои са те всеки може да се ориентира----я ти ни ориентирай ТИ, че да ни е по смешно :):):) иначе до оня ден други неща говореше и друг гАз целуваше, дедо! .... та кво се случи с теб?деменция ли пак те удари, спонсора си разбра грешката и смени опорките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Тръмп с неговата администрация изпълняват конкретна задача, поставена от много силна, да не кажа - могъща клика. Тези хора се опитват да върнат света с поне 70 години назад, когато те управляваха всичко. Допускам, че няма да се спрат пред нищо, вкл. и пред репресии в самите САЩ. Кои са те всеки може да се ориентира, като погледне от чий прозорец се обажда Кисинджър. Респективно, кои са срещу тях, гледай от чий балкон каканиже коуежката Олбрайт... Което всъщност не виждам какво толкова плаши истинските капиталисти - най-хубавите години за капитализма бяха след ВСВ до към 1975? Или всъщност тук е форум на ляволиберални ***, за които прайвитпрофитсоцлосизма е уютната хранителна среда? Или още по-лошо - превъррнал се е в говорилня на исполичари и надничари? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
"Безразсъдно" е един държавник да се грижи за работните места и просперитетът на своят народ и своята страна? Кой го извади от нафталинът тоя марионет и ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 7 години
едно от предимствата на мозъчните инвалиди е че нямат срам и притеснение. Знам че не се притесняваш и че не те е срам :) ...но от друга страна твоите коментари обират доста негативи (само митев те бие), но не съм забелязъл да си спрял да ни облъчваш с прoстoтията си! ... та сегашния ти коментар пример на тежка шизофрения... критикуваш за неща които ти също не правиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
...през твоя поглед всички са ***...нормално е и бих се притеснил сериозно , ако сме на едно мнение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 7 години
или коментарите на *** като теб са поръчкови .... въпрос на гледна точка, нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 7 години
защото това са само твои размишления, ако питаш американците те ще ти кажат че по времето на Клинтън икономиката им процъфтява... по скоро коментирай сега кво е казал и, а не полагай усилия да изкривиш минала действителност .... иначе и аз не съм съвсем съгласен с тезата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Аве Инвестора , замислете се малко бе ...колко от статии които сте пуснали не са повече от половината с негативни коментари , то е ясно на всеки че сте поръчкова медия , ама все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Този безсрамник, който е представен като някакъв си "професор по икономика" от Харвард беше финансов министър в администрацията на Бил Клинтън. Този същия, цитирания в статията, e виновен за отмяната на Glass Steagall act от 1933 и това безумно действие доведе до dot.com балона и финансовата криза от 2008. Идинствения въпрос, който всеки нормален човек трябва да се запита, защо съмърс още е на свобода??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още