IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Самърс: Данъчните облекчения за богатите в САЩ трябва да се премахнат

Приходите от тях трябва да се насочат към общественото образование, за да могат студентите с по-ниски доходи да получат равни възможности, смята финансиситът

14:01 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лорънс Самърс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лорънс Самърс. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ не трябва да удължават данъчните облекчения за най-богатите американци от времето на президента Джордж Буш-младши дори пред заплахата от т. нар. „фискална пропаст“, защото те ще затвърдят неравенството в доходите, заяви бившият министър на финансите на страната Лорънс Самърс пред британския вестник Financial Times.

Вместо това приходите от тях трябва да бъдат насочени към общественото образование, за да гарантират, че студентите с по-ниски доходи, ще получат равни възможности с по-състоятелните, така че да участват на равна нога в икономиката, препоръчва Самърс. 

Данъчните облекчения за богатите не трябва да бъдат запазвани, защото това води до „затвърждаване на предимството им“, посочва той. 

Ако не бъдат предприети стъпки за „отговорно“ увеличаване на бремето върху хората с високи доходи и постъпленията не бъдат преразпределени, тенденцията за увеличаване на неравенството ще продължи, убеден е бившият министър.

„Няма причина данъкът върху недвижимите имоти да представлява по-малка част от БВП в период, в който големите състояния все повече доминират“, подчертава той. „Не трябва да бъдат законово запазени и техниките за планиране на данъците, които са на практика данъчни облекчения, само за американците с милиони доходи и десетки милиони състояние“, добавя той.

„Фискалната пропаст“ се превърна в постоянно повтаряно клише от „мечките“ на пазара, които визират изтичането на периода на данъчните облекчения в края на годината в комбинация със задължителното орязване на разходите, получено в резултат на неуспешните преговори за тавана на дълга през миналото лято в американския Конгрес.

Според анализатори очакването това да се случи вече се отразява на икономиката на САЩ, тъй като се появяват признаци, че бизнесът ограничава разходите си.

Коментарите на Самърс дойдоха, след като в събота президентът на страната Барак Обама призова Конгреса да одобри удължаването на облекченията за повечето американци, но не и за тези с най-високи доходи.

Според Обама данъкът върху доходите на 98% от американските семейства не трябва да бъде повишаван, но останалите 2%, които получават доходи над 250 000 долара годишно, ще трябва да платят малко повече.

Той посочи, че ако данъчните облекчения бъдат премахнати, това „би било огромен финансов удар за семействата от средната класа“.

Според Самърс най-доброто, от което институциите имат нужда, е да се гарантира, че ще могат да приемат бедни студенти, които отговарят на техните изисквания, което на своя ред ще осигури „икономическо многообразие“.

„Макар да подкрепям по-прогресивна данъчната система, реалността е, че неравенството вероятно ще се запази и дори увеличи на фона на онова, което е възможно да се направи за увеличаване бремето на хората с високи доходи и преразпределянето на приходите“, подчертава той.

Бившият министър бе главен икономически съветник на Обама и помогна за разработването на пакета от 787 млрд. долара, които бяха излети в икономиката през 2009 г.

Като служител на министерството на финансите в периода 1993-2001 г. и финансов министър през 1999 г. той изигра ключова роля в усилията на американското правителство в подкрепа на Мексико и Русия за преодоляване на валутните кризи в двете страни през 90-те години на ХХ век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още