IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq предлага компаниите да могат да решават къде да търгуват акциите си

Идеята е книжата да не се търгуват на всички 13 борси в САЩ

11:01 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nasdaq отправи запитване до регулаторите за позволяването на малки компании да имат избор да търгуват книжата си на една от американските бордс, а не на всичките 13. Всичко това има за цел да улесни търговците и купувачите, предава Ройтерс.

В момента, независимо от това къде са регистрирани акциите, те могат да се търгуват на всички борси. Въпреки че този модел работи за големите обеми от акции, както и за насърчаванет на конкуренцията, той няма същия ефект за по-малко ликвидните акции, които стават по-трудни за търговия, посочва Nasdaq.

Запитването е отправено на 25 април към Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ.

През октомври Министерството на финансите на САЩ одобри идеята да се даде възможност на компаниите да решат на колко борси да се търгуват техните акции, като част от по-широк преглед на съществуващата регулация.

Но президентът на конкурента на Nasdaq - Cboe Global Markets, предупреди миналата седмица на кръгла маса, че даването на борсите монопол върху търговията на определени акции би могло да бъде проблем поради липсата на конкуренция.

Ходът може да доведе и до провал. В момента, ако се стигне до проблем при една от борсите и се предотврати търгуването на определени акции, те все пак ще могат да се предлагат на други.

Погледнато положително, тази промяна би намалила сложността на процесите и би увеличила стабилността на пазара, като същевременно улесни брокерите и им гарантира, че получават най-добрите цени за своите клиенти.

Според предложението на Nasdaq новото правило ще се прилага за компании с първоначална пазарна капитализация под 700 млн. долара, или с продължаваща пазарна капитализация от 2 млрд. долара и по-малко. Те трябва да имат първоначален среден обем на търговията от 100 хил. акции или по-малко, а цената на книжата им трябва да е над 1 долар.

Има 789 листнати на Nasdaq компании с под 700 млн. долара пазарна капитализация, които отговарят и на другите изисквания, посочва Nasdaq.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още