IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор върна оптимизма на Wall Street

Dow отбеляза ръст от над 400 пункта, а S&P 500 отчете скок от 1,86%

23:41 | 25.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари се възстановиха след негативната си серия от последните дни, след като в сряда два от основните индекса изтриха ръста си за годината. Основна причина за завръщането на оптимизма на Wall Street стана технологичният сектор, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от над 400 пункта (1,63%), достигайки ниво от 24 984,55 пункта, като добро представяне показаха акциите на Microsoft.

По-широкият измерител S&P 500 отбеляза скок от 1,86% до 2705,57 пункта, а секторите на комуникационните услуги и технологиите нараснаха с по над 3%. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite нарасна с близо 3% до ниво от 7318,34 пункта. Книжата на Amazon скочиха с над 7% в очакване на отчета на компанията за тримесечието.

В сряда Dow се срина с над 600 пункта, успявайки да изтрие ръста си от началото на годината. S&P 500 отписа над 3% и също се оказа на отрицателна територия за годината.

Загубите увеличиха резките понижения от началото на месеца. До края на сесията в сряда Dow и S&P 500 отчетоха съответно спад от 7,1% и 8,9% за октомври. От своя страна Nasdaq е назад с 11,7% за месеца.

Няколко фактора оказаха влияние за негативното настроение на пазарите този месец – някои разочарования в корпоративните отчети, тлеещия конфликт между Италия и Европейския съюз заради новия бюджет на Рим, както и критиките срещу богатата на петрол Саудитска Арабия във връзка с убийството на журналиста Джамах Кашоги.

„Корекции като тези всъщност са полезни за пазара“, заяви Аманда Агати, един от главните инвестиционни стратези на PNC Financial Services Group. „Това е по-скоро сантиментална промяна, отколкото фундаментална“, допълни още тя.

Ръстовете в четвъртък идват на фона на няколко силни тримесечни отчета от по-рано през деня. Сред тях са и данните за представянето на Microsoft, които успяха да отговорят на очакванията на анализаторите. Акциите на компанията увеличиха цената си с над 5,8%.

Tesla от своя страна също отчете печалба въпреки очакванията, което накара акциите на компанията да поскъпнат с над 9%. Twitter също представи по-добри от очакваното резултати, което повиши цената на книжата на социалната мрежа с 15,47%.

В същото време обаче акциите на AMD потънаха с над 15%, след като компанията зададе слаби очаквания за приходите си за четвъртото тримесечие.

Цената на петрола също е на зелена територия. Американският сорт WTI поскъпна с 0,19% до 66,95 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент увеличиха цената си с 0,54% до 76,58 долара за барел.

Златото също поскъпна с 0,24% до 1234 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по държавните ценни книжа отбеляза леко увеличение от предходната сесия. Доходността по 10-годишните американски облигации достига стойност от 3,125%, а по 30-годишните – 3,347%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още