Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Tesla излезе на тримесечна печалба за трети път в историята си

Компанията е оптимист, че може да запази добрите резултати и през текущото тримесечие

Tesla излезе на тримесечна печалба за трети път в историята си

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla отчете нетна печалба, положителен паричен поток и по-голям марж от очакваното за последното тримесечие, с което изпълни обещанието на главния изпълнителен директор Илон Мъск, че ще излезе на печалба, тъй като по-големите производствени обеми на новия Model 3 започнаха да се отплащат, предава Ройтерс.

Още по темата

Tesla потвърди, че очаква да генерира нетна печалба и през текущото тримесечие, което тласна цената на акциите ѝ с 14% нагоре по време на следоборсовата търговия.

Спорната личност Мъск, която често поставя цели и крайни срокове за Tesla, които компанията не успява да изпълни, изненада инвеститорите с едва третото печелившо тримесечие на Tesla в 15-годишната история на компанията. С това обаче се насочи към добър край на едно трудно тримесечие за самия главен изпълнителен директор, чието управление повдигна редица въпроси напоследък.

"Всъщност можем да имаме положителен паричен поток и да сме печеливши във всички тримесечия занапред“, коментира Мъск, като заяви, че изключва тези, в които трябва да се платят големите дългове, като например първото тримесечие на 2019 г.

Мъск повтори, че Tesla в момента не планира да набира капитал или дълг.

Компанията обяви, че ще започне да приема поръчки в Европа и Китай за Model 3 преди края на 2018 г. Доставките в Европа ще започнат в края на февруари или през март, а тези в Китай – през второто тримесечие, ако това не се случи по-рано, обясни Мъск.

По думите му той планира стартирането на местно производство в Китай през следващата година, което предполага, че компанията може да използва структура на палатките за монтаж, каквато ползва във Фриймънт, Калифорния. Той обаче не разкри повече подробности за плановете в Китай.

Междувременно, опитвайки се да сложи край на спекулациите, че голям брой потенциални купувачи са отменили резервациите си поради закъснения в получаването на колите, Tesla коментира, че само 20% от притежателите на резервации в Северна Америка са се отказали от тях.

Свободният паричен поток е от 881 млрд. долара, едва за едва трети път в историята на Tesla е положителен и беше подпомогнат от ръста в новото производство на Model 3, по-ниските капиталови разходи и по-ефективното използване на работния капитал.

Макар че все още е под производствените цели за юни от 5000 бройки Model 3 седмично, правейки 4300 броя автомобили за този период, това се оказа достатъчно, за да насърчи резултатите.

Общите приходи са се увеличило повече от два пъти до 6,82 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 6,33 млрд. долара според Revinitiv.

Tesla завърши тримесечието с 3,5 млрд. долара в кеш, след като похарчи 510,3 млн. долара за капиталови разходи за тримесечието. По думите ѝ средствата в брой ще останат непроменени през четвъртото тримесечие въпреки плащанията, които предстоят.

Tesla отчете печалба от 311,5 млн. долара, или 1,75 долара на акция, за тримесечието, завършило на 30 септември, в сравнение със загуба на 619,4 млн. долара, или 3,70 долара на акция, година по-рано.

Като се изключат някои елементи, печалбата е 2,90 долара на акция, спрямо средната прогноза за загуба на 19 цента на акция.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
1
 
10
 
19
khao до: KPetkov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пак да ти повторя, тия алабалистики и манипулации минават в пенсионерския клуб и горе при летящата чиния. Не можеш да заблудиш средно интелигентен човек с тия лъжи.
7
 
3
 
18
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
https://www.zerohedge.com/news/2018-10-25/analyst-erupts-tesla-they-used-every-trick-every-fraud-put-lipstick-q3-results
3
 
9
 
17
Sakamano до: KPetkov
преди 5 месеца
Хващаш се за думите като заклет ч***джия се е хванал за оная работа.
17
 
12
 
16
KPetkov до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Искаш да кажеш, че комунистите са постигали нещо, защото са си поставяли ниски цели, а Мъск си поставя цели, които не може да изпълни и затова трябва да му вярваме. Това ми звучи като някакъв особен вид секта.
Обаче ми хареса като принцип. Даже може да влезне в учебниците по "Управление в 21 век" като основен принцип: "Поставяйте си цели, които не може да изпълните и винаги ще се намерят достатъчно големи глупаци, които да ви финансират" :)
5
 
15
 
15
Sakamano до: KPetkov
преди 5 месеца
Комунистите си поставяха ниски цели, за да могат да преизпълняват плановете и да отчетат изпълнение на петилетката за 3 години. За разлика от тях Мъск си поставя почти невъзможни цели, затова и много хора не му вярват.

Още от Новини
Печалбата на Whirlpool расте заради по-високите цени и по-ниските разходи