IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът в търговията дава тласък на щатските индекси в началото на седмицата*

Нагласите бяха стимулирани и от силните икономически данни в Китай

17:44 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса, се намират на зелена територия в началото на сесията в понеделник. Оптимизмът на инвеститорите се запазва след съобщението за търговската сделка от първа фаза между Китай и САЩ в края на миналата седмица, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 185 пункта, или 0,66%, до ниво от 28 320,88 пункта. Широкият измерител S&P 500  напредва с 25 пункта, или 0,80%, до ниво от 3194,16 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,94%, или 81 пункта, до ниво от 8817,06 пункта.

Настроенията бяха повишени и от силните икономически данни, оповестени от властите в Китай. Индустриалното производство на Поднебесната империя е нараснало с 6,2% на годишна база през ноември, надвишавайки очакванията на анализаторите. Продажбите на дребно също са се повишили с 8%.

САЩ и Китай обявиха в петък, че са постигнали съгласие по т.нар. търговска сделка от първа фаза. Като част от споразумението САЩ отмениха част от митата върху китайския внос,а властите в Китай поеха ангажимент да увеличат покупките си на американски селскостопански продукти. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че сделката ще бъде официално подписана през януари.

"Знам, че американските фермери ще са щастливи, че ще си върнат предишния най-голям клиент", коментира Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Цената на акциите на аерокосмическия гигант Boeing поевтиняха с 4%, след като Wall Street Journal съобщи в неделя, че компанията е близо до решение за евентуално спиране или намаляване на производството на модела 737 Max.

Днес бяха публикувани и данните за нивото на индекса на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от IHS Markit. За сектора на промишлеността той отбелязва лек спад до 52,5 пункта през декември в сравнение с отчетените през ноември 52,6 пункта. За сектора на услугите обаче индексът достига 52,2 пункта, което е повишение в сравнение с отчетените 51,6 пункта през ноември.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст до съответно 1,866% и 2,284%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,96 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,31% на ниво от 1,1153 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 24 цента до 65,46 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 10 цента до ниво от 60,13 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,11% до ниво от 1482,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още