IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изненада с по-силни данни за индустрията си за ноември

Растежът на продажбите на дребно също се е ускорил през месеца, индикирайки възстановяване на икономиката

09:41 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската икономика очевидно показва известно възстановяване, а публикуваните от Националната статистическа служба в понеделник нови данни показват признаци на стабилизация на втората по големина икономика в света. Според тях промишленото производство е нараснало през ноември с 6,2 процента спрямо същия месец на предходната година. Анализаторите очакваха увеличение от 5 процента.

Продажбите на дребно също са се повишили с 8 процента на годишна база и с 0,8 процентни пункта спрямо октомври. Въпреки това влияние са оказали и еднократни ефекти: на 11 ноември в Китай се проведе така нареченият Ден на самотните сърца, когато търговците на дребно предоставят високи отстъпки и много китайци осъществяват т. нар. „годишно пазаруване“ и по-големи покупки.

Но и продажбите на дребно надминават очакванията на анализаторите, които прогнозираха увеличение от само 7,6 процента. Инвестициите в заводи (капиталовите разходи) остават непроменени с ръст от 5,2% през първите единадесет месеца.

За Китай икономическите данни представляват поредната положителна новина в края на годината. През ноември индексът на мениджърите по поръчките PMI се повиши до 50,2 пункта – най-високото равнище от март. Индексът сигнализира за растеж при ниво от над 50 пункта. И тук анализаторите очакваха по-ниска стойност: 49,5 пункта.

Търговският спор продължава да създава напрежение въпреки сделката 

Положителни са и последните новини около търговския конфликт между САЩ и Китай. Двете държави постигнаха през миналата седмица споразумение за фаза 1, което ще доведе до отмяна на новите американски мита върху китайски стоки. 

„Без повишаването на митата през декември сегашната позитивна тенденция на вътрешния пазар по-вероятно ще продължи по-дълго“, пояснява пред Bloomberg главният икономист за Китай на UBS AG Уан Тао. „Новият успокояващ политически сигнал също се очаква да подкрепя устойчивите инвестиции и увеличаването на инфраструктурното строителство през следващите месеци“, но несигурността, свързана с търговската война, ще продължи, което ще свие корпоративните капиталови разходи и ще попречи на това дейностите да се върнат към нивата преди митата, пояснява още тя.

Търговският спор между двете държави, който продължава от месеци, засегна тежко китайската икономика. И без това забавящият се растеж на Китай възлезе на едва шест процента през третото тримесечие - най-ниското ниво за последните 27 години.

Външната търговия е особено засегната: Според предварителните данни на китайските митнически органи износът на страната през ноември е спаднал с 1,1 процента в сравнение със същия месец на предходната година, като по този начин отчита понижение за четвърти пореден месец. Анализаторите всъщност очакваха увеличение.

Износът за САЩ е спаднал особено рязко: през ноември се е понижил с 23 процента в сравнение със същия период на предходната година. Износът вече спадна неочаквано с един процент и през август, а анализаторите очакваха растеж и за този период. През септември износът спадна с 3,2% на годишна база, а през октомври – с 0,9%.

„Наистина, първата фаза на търговското споразумение между Съединените щати и Китай може да засили както експортната активност, така и корпоративните инвестиции в краткосрочен план", цитира агенция Ройтес Мартин Линг Расмусен, китайски анализатор от Capital Economics. Расмусен обаче същевременно смекчава очакванията: „Секторът на недвижимите имоти, важен двигател за растежа през последните тримесечия, се насочва към умерено развитие, тъй като финансирането е под напрежение заради регулаторни намеси“, пояснява той.

Анализаторите гледат на стабилизирането на икономическите данни като на знак, че мерките за подкрепа на китайското правителство започват да оказват влияние върху вътрешното търсене. На среща на лидерите на Комунистическата партия на Китай през миналата седмица беше обявено, че стабилността е основен приоритет през следващата година. Икономическият растеж следва да се поддържа в „подходяща рамка“, но конкретни цифри не бяха зададени.

Междувременно след обявяването на сделката икономисти от UBS AG и Oxford Economics Ltd надградиха прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на Китай за 2020 г. до 6% от 5,7%, като заявиха, че несигурността ще се задържи. Citic Securities Co., водеща местна брокерска къща, заяви, че очаква намалените мита да увеличат ръста на БВП с 0,5 процентни пункта през 2020 г., ако всички останали фактори останат непроменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още