IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq постави нов рекорд, след като речта на Тръмп смекчи напрежението

Акциите на Tesla поскъпнаха с 4,92% и наближават кръглата стойност от 500 долара за брой

23:19 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Американските акции поскъпнаха в сряда, след като президентът на страната Доналд Тръмп коментира в Белия дом атаката на Иран над иракска въздушна база, в която се помещават американски войски, което доведе до мащабни разпродажби на акции, но само за няколко часа.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 161 пункта, или 0,6%, докато широкият измерител S&P 500 отчете повишение от 0,5%, достигайки дневен рекорд. Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,7%, с което достигна нов рекорд за всички времена.

В последните минути на търговията основните средни стойности отстъпиха от максимума си сред непотвърдени съобщения за експлозии близо до Зелената зона на Багдад. До този момент Dow растеше с 282 пункта, или 1%. S&P 500 и Nasdaq добавяха съответно 0,9% и 1,1%.

Първоначално инвеститорският оптимизъм беше попарен във вторник вечерта, след като военни служители на САЩ съобщиха, че авиобазата Ал Асад, която се намира в западен Ирак, е била подложена на въздушни атаки от страна на Иран.

По-късно от Пентагона заявиха: „Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американски военни и коалиционни сили в Ирак. Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени към най-малко две американски военни бази, намиращи се на територията на Ирак".

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че американци не са пострадали от ракетното нападение на Иран върху американските бази в Ирак в началото на сряда, защити американското убийство на висш ирански генерал и заяви, че ще наложи нови санкции на Техеран.

„Докато съм президент на Съединените щати, на Иран никога няма да бъде разрешено да има ядрено оръжие", заяви Тръмп, когато започна телевизионното си обръщение към нацията в сряда.

Сдържаността на Иран и премерените забележки на Тръмп в отговор предполагат, че има надежда за облекчаване на напрежението с Техеран, което се разрасна след убийството на Солеймани при удар на американски безпилотен дрон в близост до летището в Багдад миналата седмица. Иранският външен министър Джавад Зариф заяви в Twitter по-рано в сряда, че ракетната атака „слага край“ на отмъщението на Иран за убийството на Солеймани. Дори Техеран да се въздържи от по-нататъшни директни атаки, той все още може да търси репресии чрез по-скрити средства, като нападения от прокси милиции или в киберпространството.

"Въпреки че напрежението между САЩ и Иран вероятно ще продължи, нашата прогноза не предполага значителна и сериозна ескалация, тъй като и двете страни нямат интерес да започнат голям военен конфликт", пише Марк Хейфеле, главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management.

Предишните кризи между САЩ и Иран рядко са водили до продължителен спад на пазара. Данните от Barclays показват, че индексът S&P 500 е нараствал средно с около 3% за три месеца след конфронтация между двете страни. Тези средни увеличения са стигали до 5,5% след шест месеца.

Печеливши и губещи

Акциите на Boeing поевтиняха с 1,8%. Самолет Boeing 737 на Ukraine International Airlines избухна в пламъци малко след излитането си от Техеран, Иран, в сряда, при което загинаха всички 176 души на борда при катастрофа, която първо бе обяснена с отказ на двигателя. По-късно украинските представители заявиха, че причината за катастрофата тепърва ще се изяснява.

На дъното на Dow се озова Walgreens Boots Alliance след публикуването на тримесечните финансови резултати. Акциите поевтиняха с 5,5 процента, след като веригата за дрогерии и аптеки отново отчете значителен спад на печалбата за първото бизнес тримесечие. Освен това резултатите ѝ бяха по-слаби от очакваното.

За разлика от тях търсени бяха акциите на компаниите за кредитни карти: American Express спечели 2,2% и се озова на върха на Dow, а книжата на Visa поскъпнаха с 1,7%. Книжата на веригата от типа „Направи си сам“ Home Depot поскъпнаха с 1,8 процента. Експертите от Credit Suisse я поставиха в списъка си с „Най-добрите американски предложения“.

При Tesla празненствата очевидно нямат край. Междувременно акциите на производителя на електрически автомобили наближават кръглата стойност от 500 долара за брой. Те приключиха сесията с ръст от 4,92% до 492,14 долара.

Компанията за доставка на храни Grubhub пък преглежда различни стратегически опции, включително продажба, става ясно от материал на Wall Street Journal. Акциите поскъпнаха с почти 16 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още