IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва с нов голям спад последната сесия от турбулентна седмица*

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се срина до 0,7% за първи път в историята

19:22 | 06.03.20 г. 1
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в петък дълбоко на червена територия, като продължават спадовете от предходната сесия, а Wall Street се приближава към края на турбулентна седмица, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 556,10 пункта до ниво от 25 565,18 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 2,43% до ниво от 2 950,02 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 2,43% до ниво от 8 526,22 пункта.

Индексите продължават резките си спадове въпреки силните данни за работните места в САЩ. Американската икономика е добавила 273 000 работни места през февруари, като надмина очакванията за 175 000 нови работни позиции миналия месец. Равнището на безработицата също се е понижило до 3,5%, което е най-ниското му ниво от над 50 години насам.

Спадовете в петък се случват в момент, когато доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се срина до 0,7% за първи път в историята. Инвеститорите продължиха да търсят по-безопасни активи на фона на опасенията, че коронавирусът ще наруши световните вериги за доставки и ще тласне икономиката към рецесия. Златото, което е традиционен актив-убежище е напът да отбележи най-добрата си седмица от 2008 г. насам.

Седмицата на Нюйоркската фондова борса беше изпълнена със сътресения, като два пъти Dow се повиши с 1000 пункта, докато в другите три изтри напредъка си. 

Разрастващата се епидемия от коронавируса държи инвеститорите нащрек. Регистрираните случаи на заболяването в света надминаха 100 000, а най-малко 3383 души са починали. В САЩ заболяването е отнело живота на най-малко 12 души. Калифорния обяви извънредно положение, докато броят на заразените в Ню Йорк достигна 22 души.

Президентът Доналд Тръмп отпусна в петък пакет от 8,3 милиарда долара в подкрепа на усилията за превенция и изследвания с цел бързо намиране на ваксина срещу смъртоносната болест.

Доходността по американските държавни ценни книжа отбеляза рязко понижение тази седмица, след като Федералният резерв неочаквано понижи с 50 базисни пункта основния си лихвен процент. Това беше първият подобен ход на централната банка от финансовата криза преди повече от десетилетие.

Dow отчете втория си по големина пунктов ръст в сряда, след като голямата победа на бившия вицепрезидент Джо Байдън на Супервторника донесе облекчение, особено в сектора на здравеопазването. Ръстът обаче беше изтрит бързо, тъй като опасенията от коронавирусa продължиха да властват на Wall Street.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчитат спад съответно до 0,723% и 1,271%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 95,9 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,74% на ниво от 1,132 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава до 45,57 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат понижение до ниво от 42,03 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,15 % до ниво от 1670,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 19 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
За разлика от европейските индекси - щатските оказват здрава съпротива. Проблем е слузта сега - защото Сашо Новак отказа на арапите намаляване на добивът. Вярвам - накрая Русия ще се присъедини, ама по нейните правила - арапите ще трябва да поемат още по-голям дял от намалението на добивът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още