IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как електроенергийният пазар в Калифорния потъна в мрак?

След като наложи режим на тока, иновативният американски щат „изключи“ и виртуалните залози за цената на електроенергията

15:04 | 21.08.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В деня когато търговията беше прекъсната Калифорнийският независим системен оператор заяви, че наддаванията действат „пагубно“ върху способността му да поддържа надеждни мрежови операции.

Съществуват над 100 търговски къщи, отговарящи на условията за осъществяване на залози относно търсенето на електроенергия. Участниците в пазара варират от гиганти като Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и Vitol Inc. до местни енергийни компании като PG&E Corp., Sempra Energy и Edison International. Това е доста малък пазар, който може да окаже голямо влияние върху физическия. Миналата година приходите от виртуални залози достигат 44,4 млн. долара, или само 0,5% от стойността на разходите за електроенергия на едро в мрежата от 8,8 млрд. долара.

Спирането хвана търговците неподготвени - и потенциално им струва значително количество пари. Причината да излязат на пазара е свързана с това да печелят от волатилността, причинена от дните на голямо търсене. Вместо това техният достъп беше блокиран до пазара, което повдига въпроси дали спекулантите ще бъдат обвинени за прекъсванията.

„Нямаше очевидна причина да затворят пазара“, споделя Кари Бентли, съосновател на Gridwell Consulting и член на Калифорнийския комитет на Western Power Trading Forum, който представлява търговците на електрическа енергия. Комитетът поиска от мрежовия оператор по-подробно обяснение защо пазарът остава затворен.

калифорния калифорния

Самите виртуални залози отдавна се гледат с подозрение, като някои смятат, че са особено податливи на манипулация. През 2016 г. Etracom LLC се сблъсква с 2,4 млн. долара глоби, след като е обвинена от федералните регулатори за фалшифициране на виртуални трансакции по дело, което по-късно беше уредено. Друга компания, която търгуваше на виртуалните пазари на електроенергия, управлявана от мрежов оператор в източната част на САЩ, е обвинена през 2015 г., че е регистрирала 1,3 млн. долара несправедлива печалба след като се включва в измамни сделки.

Неточна картина

Независимият системен оператор в Калифорния заяви, че предвид необичайно високите температури през деня и нарастващото търсене на електроенергия, търговията създават неточна картина на търсенето и предлагането - затруднявайки операторите да гарантират, че разполагат с необходимите доставки на енергия. Спирането на виртуалните залози във вторник позволи на мрежовия оператор да предотврати износа на 1,5 гигавата мощност, необходима за задоволяване на търсенето на 18 август, заяви говорителката на компанията Ан Гонзалес. В четвъртък операторът посочи, че очаква да възстанови залозите на 22 август, почти седмица след тяхното прекратяване.

Според Бентли пазарът е проектиран да бъде максимално прозрачен, за да се избегне манипулацията, осъществена през 2001 г.

"Всеки пазар може да бъде манипулиран, но такъв тип поведение веднага би било разкрито", посочи Бентли, добавяйки: „Хората ще забележат аномалиите. Никой не може да го направи подобно нещо и да не бъде хванат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Да бе - купуваме въглищният ток на Турция, който няма нито СО2 данък, нито е инвестирал в екология като нас. Така че ЕС поставя нашите централи в неконкурентна позиция пред Турските /уж обмислят денък СО2 на границата но от СТО /Св.търг.организация/ ще осъдят ЕС, ако ги въведат най-вероятно. Що се отнася до Германия, да тя изнася в 12 часа на обед ток без пари, но внася от Полша /въглища/ и Франция /атом/, когато не и достига и ако Полща и Франция станат като Германия, последните ще стоят без ток повече от Калифорния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 3 години
Щяхме да строим АЕЦ Белене за продадохме скъпия и ток на Турция. Вместо това, сега купуваме евтин ток от ВЕИ в Турция. Износът ни намалява заради високите цени. Оказва се че е по-евтино да си внесем ток, отколкото да си го произведем сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 3 години
А защо точно в Калифорния? Защото карат през просото. В Германия делът на ВЕИ е почти двойно по-голям - над 50% тази година, но нямат тези проблеми. Даже по всяко време на годината са нетни износители на ток. Колкото повече възобновяеми източници свързват към мрежата, толкова повече ток изнасят. Следователно проблемът не е в делът на възобновяемите източници.Типичен пример е България. Щяхме да строим АЕЦ Белене, за да продаваме скъпия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Идеално е в Калифорния, топла бира, сурови кебапчета и потни мадами! Идеалът на ВЕИ-либерастите-вегани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Добре че Бай Тошо е движил бързо нещата с 5 и 6 блок на Козлодуй, че да мой да коментираме как е било тогава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
"Всеки пазар може да бъде манипулиран, но такъв тип поведение веднага би било разкрито", посочи Бентли, добавяйки: Хората ще забележат аномалиите. Никой не може да го направи подобно нещо и да не бъде хванат. - Това е цитат от края на статията.България - не само че се правят такива манипулации на енергийната борса, а даже и никой не може да ги "хване"! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
несъществената разлика е , че у нас продължи по схемата 3:1 и 2:2 от 1984 до 1992 - целогодишно . пък в калифорния дърпат шалтера на част от щатът за по час-два в продължение на няколко дни и то по време на най-голямата жега от столетие насам ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Кое било общото между българския комунизъм и американския капитализъм: режимът на тока :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Спомням си, как едно време - кога имахме режим на тока, ни даваха за пример америката, къде с години тока не бил спирал. А те да вземат да превърнат електричеството в пазар и да пуснат спекуланти него. Честито да им е енергийния преход :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още