IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовата борса в Египет възобновява дейност след едномесечно прекъсване

Страните, засегнати от гражданските протести в арабския свят, вече включват Либия, Тунис, Йемен, Мароко, Иран, Ирак, Бахрейн, Оман, Египет, Алжир и Катар

13:21 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Сблъсъците между демонстранти и силите на реда в Кайро през януари. <i>Снимка: БТА</i></p>

Сблъсъците между демонстранти и силите на реда в Кайро през януари. Снимка: БТА

Фондовата борса в Египет ще възобнови своята дейност във вторник, след като затвори в края на януари заради бурните граждански размирици в страната.

Те доведоха до остър 14-процентен спад на водещия борсов индекс EGX 100 на 27 януари на фона на протестите на населението срещу президента Хосни Мубарак, които го принудиха да се оттегли след 30-годишно управление, припомня MarketWatch.

Междувременно египетското правителство и финансовите регулатори одобриха нови правила за ограничаване на загубите, след като пазарът отвори. Фондовата борса в Кайро ще намали часовете за търговия на три, а маржин сделките, или с кредит, ще бъдат прекратени, съобщават египетски медии, цитирани от MarketWatch.

Освен това всяко изменение в цените на акциите от 10% или повече ще води до прекъсване на търговията със съответната емисия до края на сесията.

Първоначалните планове на фондовата борса в Кайро, която затвори на 28 януари, бяха да възобнови дейността си на 13 февруари. Задълбочаването на гражданските протести и сблъсъците със силите на реда в региона обаче накараха регулаторите да отложат отварянето на борсата.

Протестите, започнали в Тунис, бързо преминаха и в Египет, Либия, Йемен, Мароко, Иран, Ирак, Бахрейн, Оман, Алжир и Катар.

Сътресенията на финансовите пазари в Египет накараха ръководителя на комисията за финансов надзор да подаде оставка. Последните събития през уикенда доведоха и до оставката на министър-председателя на Тунис, след като около 100 хил. демонстранти скандираха за неговата оставка. По време на протестите в столицата на Тунис загинаха трима души.

Гражданските протести за по-голяма политическа и икономическа свобода се прехвърлиха и в износителя на петрол Оман, където двама души загинаха през уикенда в сблъсъци с правителствените сили. Оман, която е абсолютна монархия, се управлява от султана Кабус бин Саид през последните 40 години.

Размириците в Оман дойдоха ден, след като Съветът за сигурност на ООН наложи финансови, туристически и оръжейни санкции на либийския диктатор Муамар Кадафи, петте му деца и 10 членове на доверения му кръг.

ООН също така поиска международният трибунал за военни престъпления да разследва Кадафи за тежките репресии на правителството над демонстрантите, които отнеха живота на около 1000 либийци.

Междувременно в столицата на Ирак Багдад иракският премиер Нури ал-Малики предупреди своите министри през уикенда, че имат 100 дни, за да подобрят резултатите от управлението, или ще загубят работата си. Указът дойде два дни, след като хиляди иракчани демонстрираха из цялата страна за по-добри обществени услуги, като 14 души загинаха при сблъсъци със силите за сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още