IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: МВФ не е готов да обсъжда условията на нова финансова помощ за Гърция

Притесненията за Италия са предизвикани от "пазарни фактори", които имат слаба връзка с истинското положение на нещата, твърди генералният директор на МВФ

17:01 | 12.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд засега не е готов да обсъжда условията за отпускането на втори спасителен финансов пакет на Гърция с партньорите от Европейския съюз, заяви генералният директор на организацията Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Обсъждайки проблемите с гръцкия държавен дълг, Лагард, която пое поста на 5 юли, засегна настоящата ситуация в Гърция и опасенията относно разпространението на дълговата криза върху италианската икономика.

Тя отбеляза, че гръцкото правителство е постигнало очевидни успехи по въпроса за намаляване на бюджетния дефицит, но според нея усилията в тази област са недостатъчни.

„От моя гледна точка все още не сме постигнали онези показатели, които биха позволили да обсъждаме условията, обемите и сроковете (на по-нататъшната помощ). Тя не трябва да се възприема като неизбежна“, каза Лагард.

„Гърция извърши огромна работа за консолидиране на бюджета и съкращаването на дефицита му до 5% от брутния вътрешен продукт, това е голямо постижение. Но всички разбират, че трябва да се направи още много“, изтъкна тя.

Според нея търсенето на решение за дълговите проблеми на балканската държава трябва да бъде комплексно и да се извършва както в самата Гърция, така и в дейността на ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

Генералният директор на МВФ обясни защо организацията се въздържа от открито одобряване на варианта с удължаването на матуритета по гръцките държавни облигации. „Като цяло фондът подкрепя подобна възможност, но тя трябва да бъде разглеждана за всеки конкретен случай“, смята Лагард.

По отношение на Италия тя не отрече, че страната преминава през труден период, но е убедена, че властите и партньорите им от ЕС следят много внимателно ситуацията.

Според нея притесненията са предизвикани единствено от „пазарни фактори“, които са в слаба връзка с истинското положение на нещата.

По-рано МВФ бе подготвил обзор на италианската икономика, според който някои показатели са „просто отлични“, припомни генералният директор на финансовата институция.

„Първоначалната оценка на бюджетния дефицит предполага, че показателите в него са едни от най-ниските (в еврозоната), при това пазарът на държавни облигации е достатъчно ликвиден“, обоснова се тя.

На търговете вчера обаче доходността по 10-годишните италиански държавни облигации достигна 5,68%, което е най-високият показател от въвеждането в обръщение на общата европейска валута.

Лагард подчерта, че Италия трябва не само да продължи консолидирането на средствата, но и да демонстрира по-високи показатели на икономически растеж, за да бъде възстановено доверието на инвеститорите.

Колкото до предположенията, че още европейски държави могат да се обърнат за финансова подкрепа към МВФ, тя бе категорична, че ръководената от нея организация не е торба с пари.

„Когато ставаше дума за Португалия, Ирландия и Гърция, основна задача бе да се създадат такива условия, при които дълговете на тези държави биха намалели до разумни размери и биха дали възможност на бизнеса да се върне на фондовите борси. Но МВФ не е печатница за пари, затова държавите, преди да се обърнат за помощ, трябва да проведат структурни реформи на финансовата си система и да я регулират така, че да бъде платежоспособна в достатъчна степен“, изтъкна Лагард.

Тя отбеляза, че все още навлиза в работата на МВФ и затова се е старала да подбира предпазливи изрази, за да отговори на въпросите за настоящата ситуация в еврозоната и на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още