IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши кредитния рейтинг на Австралия в чужда валута до ААА

Правителството на страната пък понижи прогнозата си за икономическия растеж

12:40 | 29.11.11 г.
Fitch повиши кредитния рейтинг на Австралия в чужда валута до ААА

Нетният външен дълг достига 53,2% от БВП през 2010 г. и дефицитът по текущата сметка се очаква да остане висок за продължителен период. Това прави Австралия чувствителна за външни финансови сътресения, ако трябва да бъде сравнявана с останалите държави с максимален рейтинг.

Банковият сектор в страната, който бе силно зависим от външния дълг, се изправи пред затрудненията при достъпа до международните кредитни пазари в края на 2008 и 2009 г., но оттогава е намалил зависимостта си от краткосрочно финансиране до 21% от общите си финансови задължения през второто тримесечие на 2011 г. от 30% през първото тримесечие на 2008 г.

Последният скок в цените на суровините помогна на Австралия да поддържа здравословно ниво на икономически растеж.

През 2010 г. ръстът на брутния вътрешен продукт за последните 5 години бе средно 2,8%, което е 2 пъти повече от средния за държавите с максимален кредитен рейтинг.

От Fitch прогнозират, че ръстът на БВП ще достигне средно 3,4% през 2012-2013 г., тъй като расте и реализацията на инвестиционни проекти в добивния сектор (въглища, желязна руда и втечнен природен газ) над предвидените 1,5% за 2011 г.

От агенцията отбелязват, че тази относително висока зависимост от ресурсите крие и рискове, като евентуален силен спад в цените на ключови суровини, което би довело до рязък обрат в условията на търговия, като може да има значителен неблагоприятен ефект върху местната икономика и публичните финанси.

От Fitch обаче са на мнение, че властите имат способностите и възможностите да устоят на подобен шок.

Последна актуализация: 00:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още