IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши кредитния рейтинг на Австралия в чужда валута до ААА

Правителството на страната пък понижи прогнозата си за икономическия растеж

12:40 | 29.11.11 г.
Fitch повиши кредитния рейтинг на Австралия в чужда валута до ААА

Междувременно MarketWatch съобщи, че австралийското правителство е понижило прогнозата си за икономическия растеж на страната на фона на влошената ситуация в световен мащаб, но потвърди обещанието си да върне бюджета към излишък през следващата финансова година.

„Обстановката в световната икономика и финанси се влоши забележимо през последните месеци и рисковете за стабилността в световен план от европейската дългова криза нараснаха“, заяви австралийският министър на финансите Уейн Суон в правителствения преглед на бюджета, публикуван днес.

„Това доведе до по-слаба краткосрочна икономическа и финансова прогноза за Австралия преди влизането на бюджета в сила и до значително намаляване на правителствените приходи“, добавя той.

Сега се очаква БВП на Австралия да нарасне с 3,5% през финансовите 2011-2012 г. и 2012 -2013 г., което представлява понижаване с 0,75 процентни пункта за първия период и с 0,5 процентни пункта за втория.

Прегледът на бюджета очертава икономии от 11,5 милиарда австралийски долара (11,4 млрд. американски долара), за да се постигне бюджетен излишък през 2012-2013 г.

Приходите на правителството са се понижили заради намаляване на печалбата на компаниите, пенсионните фондове и приходите на физическите лица,  което се е отразило в плащането на по-ниски данъци, както и от въздействието на поредица от природни катаклизми.

„В тази несигурна световна обстановка е по-приемливо вместо да се обявява орязване на разходите, за да се постигне една нереалистична цел, да се остави бюджетен дефицит като буфер срещу евентуално задълбочаване на спада в световен мащаб и отслабване на вътрешната икономика“, заяви Стивън Уолтърс, икономист в J.P. Morgan.

Понижаването на оценката за австралийския икономически ръст дойде след последната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикувана в понеделник. Там се посочва, че очакванията са световният ръст да се забави през 2012 г., а еврозоната да изпадне в умерена рецесия.

Прогнозата на ОИСР за растежа в развитите икономики за 2011 г. бе понижена до 1,8% от 2,3% при последния преглед през май, а за 2012 г. се очаква той да бъде 1,6%.

Перспективите пред Австралия са най-добри, като прогнозата е за ръст от 4% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още